ГЕРБ предлага при извънредна обстановка изборният ден да бъде 48 часа

15:49, 17 авг 20 / Политика 25 1595 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Парламентарната група на ПП ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание ЗИД на Изобрния кодес. С промените управляващите предлагат въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, съобщиха от партията.

Няма забавяне с поръчката за машините за електронно гласуване, категорични са от ЦИК

Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

Парламентарните избори ще се състоят през март месец догодина

При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама