Ако искат да излезем с байраците, да каже какво предлага, заяви президентът на КТ „Подкрепа“

10:11, 16 авг 20 / Общество 25 2250 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На протеста няма никакви искания в раздела, в който ние работим – за условия на труд, за заплати, за данъчна система. Тези неща отсъстват. Ако бъдем съвсем стриктни, в Конституцията е ясно, че сдруженията на гражданите и ние сме посочени поименно – „в това число и синдикатите“, не могат да си поставят цели и задачи присъщи на политическите партии. Политическите париите са тези, които могат да участват в политическия процес“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър
Манолов пред bTV в отговор на въпроса какво е позицията на професионалните организации за продължаващото вече 39 дни гражданско недоволство.

"Ние по-старите направихме да е възможно тези хора да искат това, което искат, защото когато ние започнахме това, беше невъзможно и не полицията пазеше протестиращите, а полицията пазеше от протестиращите. Полицията биеше нас, когато протестирахме, а сега очакват полицията тях да пази. Тези неща не са природно явление, хора са се борили за това – ние от предишните генерация“, каза Манолов.

Лично той не участва на протестите сега, за разлика от предишните през 2013 г.,
защото там има „куп хора, с които не може да застане рамо до рамо“, „които надничат зад гръбчетата и казват: „Ето сега тия ще ни свършат работата, а ние после ще седнем на меките кресла.

Президентът на КТ "Подкрепа" е съгласен, че има хора, които дърпат конците зад
кулисите в България, но "ние си избрахме да живеем в този свят, управляван от финансовата олигархия".

38 ден на недоволство: Протестиращи запалиха свещ и се помолиха навръх Голяма Богородица

„Ние сме на страната на протестите“, заяви Манолов и отбеляза, че в протестите участват много представители на КТ „Подкрепа“, но не „развяват байраците“ на синдикалната организация.

„Ако някой иска аз да бъда там, ще дойде и ще ми каже какво предлага, когато седне в дебелото кресло и аз да му кажа какво искам, ако той дойде и като си поприказваме, и ако гледните ни точки се срещнат, тогава може да излезем и с байраците. Ама така – „ние сме за високи идеали, ние сме за системата и такова“ – това е за неинтелигентни хора, но ако някой дойде с конкретни предложение, тогава разговорът става различен“, заяви Манолов. Според синдикалния лидер настоящият протест нарочно „няма лице“, защото единствената му цел е да има предсрочни избори и служебен кабинет.

Донякъде съм съгласен, че имаме нужда от нова Конституция, защото тази с която живеем няма кой знае колко пороци, много повече ме плаши посоката, в която ще тръгнат да я променят, защото има не малко хора в тази държава, които искат от Конституцията да отпаднат неща, свързани дори с права на граждани, със социална защита, със социално осигуряване, искат да стане див капитализъм и това да бъде закрепено в конституцията“, заяви председателят на КТ „Подкрепа“.

ГЕРБ предлага нова Конституция и още...

Манолов разкри, че би желал при промени в Конституцията да се позволи на синдикатите да „участват в политическия процес, но тогава става малко страшно“.

Що се отнася до предложените от премиера Бойко Борисов проектопромени в основния закон по отношение на съдебната и законодателната власт, президентът на КТ „Подкрепа“ заяви, че не е компетентен да коментира реформите в правосъдната система, но „намаляването на броя на депутатите е уникална глупост“.

„В законотворчеството си има процес и той ще бъде застрашен, ако имаме 120 депутати, защото тогава за кворум ще са нужни 60 народни представители, а за приемането на закон – 30", смята Манолов, който отбеляза, че е „много по-лесно да си купиш 30 депутати, отколкото 60“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:08, 17 авг 20

моето мнение е не е нужна нова конституция но е време да има промени да има промени в законите в конституцията като се почне чл.1 до последния и ясно и точно да се пише гражданите имат ли право на...или нямат а не да се оставят вратички най много да се разгледа чл.6т1ит.2 където пише че всички граждани са равни пред закона но в България това не се спазва нито от Съдебната власт която е под всякаква критика и не се ръководят от законите и да има промени в закона за съдебната власт няма да има никакъв ефект след като Съдебната власт ще продължат да не се ръководят от законите законите не се спазват и от министрите високите етажи затова гражданите се вдигнаха на стачка.Най много трябва да се обърне на ВСС ида се сменят всички ръководители понеже до сега те защитаваха умишлените грешки на съдиите и прокурорите за забавяне на дела умишлено.Също трябва да има действащ закон в съдебната власт гражданин око осъди държавата за забавено дело или друго трябва да плаща този който е допуснал тази умишлена грешка а не да се плаща обещетение от гражданите които си плащат данака редовно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама