Тайнството „Панагия“

14:00, 15 авг 20 / Общество 25 1501 Шрифт:
Биляна Иванова

За Кюстендил Голяма Богородица е специален ден. Не само защото църквата в центъра на града носи името „Успение Богородично“, а и заради една традиция, оцеляла през вековете, вкоренила се дълбоко в бита и душевността на местните- замесването на богородичния хляб.

В цялата страна хиляди православни християни почитат Успението на Божията майка, а кюстендилци й благодарят, като въздигат хляба. Религията и народните обичаи се преплитат в ритуала „Панагия“.

Ден преди църковния празник майката замесва хляба, като предава знанието на момичетата в къщата. Замесването е сакрално и символизира духовното пречистване. Това е тайнство, което с вяра и майсторство, се пренася от род в род.

Започва с молитва за добруване и палене на свещ, а житото се освещава. Използва се „мълчана вода“- девойките я носят от кладенеца в селото и през цялото време мълчат. Хлябът се украсява с фигури от тесто, които отразяват бита на българина, и се занася в храма. Изпича се в подница (кръгъл глинен съд, подобен на тепсия, с капак, който се нарича връщник).

Пред църквата „Успение Богородично“ жените, облечени в кюстендилски саи, красиво са подредили обредните си хлябове. Традицията е жива и днес, за да ни има и да пребъдем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама