БАБХ откри Листерия в кашкавала на пазара

15:18, 14 авг 20 25 1783 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличието на бактерията Листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.

Наличие на Листерия моноцитогенес беше установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие „Рафтис милк” ЕООД. Произведено е количество от 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

В проба от сирене е установено несъответствие по физикохимичния състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.

Проверяват сиренето и кашкавала в търговската мрежа в София

По двата случая са предприети незабавни действия от Областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с Листерия, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лева.

Бактерията Листерия презизвиква бактериалното инфекциозно заболяване Листериоза, което е особено опасно за бременни. Може да протече с леки грипоподобни симптоми или с температура и гастроинтестинални оплаквания, или по-тежко с развитието на сепсис и/или засягане на нервната система.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама