Правителството може да въздейства върху кризата, но не го прави, заяви Любомир Дацов

10:00, 14 авг 20 / Общество 25 1575 Шрифт:
Topnovini

„Малко се обърквам в мерките на държавата, засипва ни много информация, дават се пресконференции, но много от тези неща са вече или предвидени в бюджета, или преди това обявени като мерки и просто идва времето, когато трябва практически нещо да започне да се прави. Така че се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на парите, които, ако погледнете бюджета и реално това, което достига до фирмите и гражданите - между говоренето и реално изпълненото има огромна разлика“, каза финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в интервю за БНР.

"Засега нещата не са толкова черни, колкото изглеждат", коментира Дацов относно отражението на COVID-кризата върху икономиката и прогнозирания икономически растеж.

Борисов отново развърза кесията: Дава пари за училища, университети, болници и млади семейства

"В България традиционно има забавяне в проявлението на кризата, тъй като тя идва от големите западни икономики, а ние като малка и силно отворена икономика зависим от външната търговия с тези държави", поясни Любомир Дацов и припомни, че при предишните кризи забавянето е било от порядъка на 7-9 месеца. 

„Просто това, което се видя през последните няколко месеца, беше проявление чисто вътрешно, тоест без отражение, значително, и развитие на взаимоотношенията с външните икономики“, добави той.

"Българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията", подчерта Любомир Дацов.

"Ако вземем последните мерки, които бяха обявени, че се дават допълнителни пари, от онзи ден - те бяха така обявени, че човек остава с впечатление, че това са допълнителни пари. Аз като гледам разбивката на тези мерки, не съм съвсем сигурен, че това е така. Защото например парите, които се дават за ремонт на 160 училища, в момента ако погледнете, параграф 20 от бюджета предвижда още от миналата година, че в рамките на следващите 3 години трябва да бъдат заделени около 210 милиона, по 70 милиона годишно, но това означава, че цялата програма от 210 милиона в момента се търгува за ремонт на училища и изграждане на нови детски градини. Тоест това допълнителни пари ли са или са пари, които се освобождават в рамките на тази програма текущо? Същото нещо е за обявената покупка на нови линейки за спешна помощ“, обясни финансистът.

Безработни могат да получат обезщетенията си накуп, ако искат да започнат бизнес

„Има толкова много въпросителни и е трудно да разделим пропагандата реално от ефекта, който се получава. Към момента в бюджета някакви ефекти от тези допълнително раздавани пари не може да се видят. В Закона за държавния бюджет е предвидено средно около 7% от разходите на бюджета да бъдат по-големи, отколкото миналата година. Към момента тези разходи са около 3.3%. Тоест темпът на изменение е два пъти по-нисък, отколкото оригинално е предвидено с държавния бюджет. Харчи се в момента по-малко. Ако погледнете капиталовите разходи – няма нещо по-различно от миналата година“, отбеляза още Дацов. 

"В бюджета има буфери приблизително за около 4 милиарда", категоричен е той. 

„Превишението на бюджета продължава да е около 1.6 милиарда, тоест ние дори не сме стигнали до нулата, тъй че в момента правителството разполага с огромна гъвкавост и достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави. Това е основният проблем“, заяви финансистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама