Ден 36 на недоволство: Блокираха и кръстовището пред румънското посолство

22:08, 13 авг 20 25 4734 Шрифт:
Редактор:

Продължават протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор. Организаторите обявиха за тази вечер общонационален митинг.

В столицата блокирани остават кръстовища на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет. 

Малко след 21:00 часа протестиращите изградиха и четвърта блокада на ключово кръстовище в София - пред посолството на Румъния у нас.

Блокирани са кръстовището пред посолството, както и това между бул. "Ситняково", ул. "Черковна" и ул. "Гео Милев".

Преди това недоволните преминаха покрай парламента и го освиркаха. След това поздравиха протестиращите в палатковите лагери пред Софийския университет "Св.Климент Охридски" и на Орлов мост.

Няколко автобуса на градския транспорт и трамваи са блокирани по бул. "Ситняково".

По-рано имаше представяне на книга и концерт на музиканти, които бяха решили да подкрепят протестиращите.

Има импровизиран книжен пазар, където всеки може да закупи или вземе книга и да чете. Зад една от тентите е работното място на протестиращите.

Снимки: БГНЕС

Минути преди 19:00 часа от "Демократична България" протестираха пред посолството на Беларус в София. На място бе съпредседателят на формацията Христо Иванов. Те изразиха съпричастност с протестиращите в Минск и призоваха за свобода и оставка.

Иванов настоя за промяна в конституцията и лустрация, но не само на служителите от репресивните служби от комунизма, но и отваряне на всички полицейски разработки от прехода, чийто срок е изтекъл. "Да лъсне пълната история на СИК и ВИС и дребните герои около тях, между които и сегашният премиер Бойко Борисов. Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов и какви други имена ще има там", каза Иванов.

Снимки: БГНЕС

 

Протести и блокади из страната

По същото време протестно шествие премина през централните пешеходни улици в Бургас. Недоволните поискаха оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”. Те ще пропускат автомобили на етапи.

По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

В Стара Загора протестиращите се заканиха да издигнат грамада от камъни пред областната управа. Хората отново са на площада, като този път мотото е "Край на диктатурата и гешевтурата", предава bTV. 

Протест има и в Пловдив. Недоволните изразиха желанието си за оставка на Борисов и Гешев на площад "Съединение".  Организаторите са заявили затваряне на четири централни булеварда в града. 

Няколко автобуса на градския транспорт са с променен маршрут. Протестиращите се заканват, че отново ще има палатков лагер на кръстовището на „Чифте баня“.

Пореден ден на протести и във Варна. Хората отново се събраха край палатковия лагер в района на общината, заради който трайно е блокирано възлово кръстовище.

30-минутна блокада на Аспаруховия мост беше кулминацията на антиправителственият протест тази вечер.

Протестиращите са разочаровани заради проваленото заседание на парламента

Депутатите от управляващото мнозинство решиха да не прекъсват лятната си ваканция и не заеха работните си места. 

Малкото депутати, които пристигнаха тази сутрин в парламента, бяха посрещнати с яйца и домати от протестиращите. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама