Министър Лъчезар Борисов отхвърли прогнозите за спад от 20% в икономиката на страната

16:20, 13 авг 20 / Политика 25 1917 Шрифт:
Редактор:

Правителството, бизнесът и синдикатите обсъдиха как да се използват най-ползотворно евросредствата, предвидени в отговор на последствията от COVID кризата. Предвижда се въвеждането на нови мерки.

Ще бъде създадена нова процедура за оборотни средства за малки предприятия. Новият икономически министър Лъчезар Борисов уточни, че в досегашните програми е имало пропуск и част от фирмите са останали извън обсега на държавно подпомагане. 

200 млн. лв. от Българската банка за развитие ще бъдат пренасочени за грантове за бизнеса. Все още се обсъжда какви ще бъдат параметрите за финансиране. Единият вариант е да се възползват фирми с годишен оборот до 300 хил. лв., а другият – до 500 хил. лв. Размерът на финансовата помощ също е дискусионен – обсъжда се все още дали да получат до 50 хил. лв. или до 100 хил. лв., предава bTV. 

Предвидени са допълнителни средства за микро (до 15 хил. лв.), малките (до 30 хил. лв.) и средните предприятия (до 75 хил. лв.), които да бъдат инвестирани в реорганизация на работния процес, така че служителите да се чувстват сигурни в условията на пандемия. 

Една трета от българите в чужбина готови да се върнат

Правителството ще отпусне допълнителни средства за дигитализация на фирмите и въвеждане на зелени иновации. Предвижда се държавата да осигурява 80% от финансирането, а фирмите да дофинансират 20% от необходимите средства. 

Икономическия министър отхвърли прогнозите за спад от 20% в икономиката на страната. По думите му България няма да бъде една от най-засегнатите държави от COVID кризата във финансово отношение. Прогнозата е спадът да бъде под 7%, като всичко се очаква да бъде възстановено през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама