До 200 лв. данъчна отстъпка, ако ремонтирате сами дома си

15:59, 13 авг 20 25 2169 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

С цел изсветляване на сектора на ремонтните услуги, в който масово не се декларират доходи, Министерството на финансите предлага отстъпка за данъците при ремонт на жилище, съобщава "Дневник". Остъпката може да достигне до 200 лв., предвижда публикуван от министерството законопроект.

Изискването е жилището да е собствено (не под наем) и единствено, а желаещите да го ремонтират могат да намалят данъчната си основа с до 2000 лв. Тоест да намалят сумата на декларираните си доходи. Имайки предвид, че в България данък общ доход е 10%, данъчният бонус може да достигне до 200 лв.

Условията за получаване на отстъпката са да бъдат представени пред данъчните документи, които доказват ремонта - касови бележки, фактури, платежни нареждания и други, издадени от ремонтиращите. Те от своя страна така ще са принудени да декларират доходи. Друго от изискванията е ремонтът да е извършен от българска фирма, която да не е свързана със собственика на дома.

КНСБ отново настоява за въвеждане на необлагаем минимум

Ако законопроектът бъде приет, трябва да влезе в сила от началото на следващата година. От предложението на Министерството на финансите се разбира, че бонусът може да се ползва и за ремонти, направени през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама