Окупират с обувки Министерски съвет

12:31, 12 авг 20 25 2367 Шрифт:
Редактор:

Днешната окупация на Министерския съвет е символична. Една окупация трябва да започне когато в сградата се намира самото правителство, а не когато то заседава онлайн. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.

Призоваваме всички Български граждани през целия ден, когато имат възможност – през обедната си почивка или когато могат да дойдат пред МС и да заявят своятаа позиция за оставката на това правителство. За спазването на законите в страта, така както призовахме премиера да спазва изборния Кодекс за въвеждането на машинното гласуване“, каза той.

Славчев прикани хората да оставят и по чифт обувки пред бившия Партиен дом, с което ще покажат колко много граждани искат оставката на Борисов и правителството, и колко много са онези, които искат децата и близките им да се върнат от чужбина.

Лидерът на партията поиска и още оставки, извън тези, които се искат в продължение на 35 дни по площадите и улиците на България.

„Незабавна оставка на Томислав Дончев, който отговаря за реализацията на изборния процес в страната. На 12 февруари, 6 месеца назад, МС взе ключово решение за въвеждането на машинното гласуване и за подготовката на техническите средства за него. Трябваше да бъдат избрани параметрите и да бъде стартирана процедурата за обществената поръчка. До момента МС твърди, че са предприели всякакви действия. До момента българското общество не е запознато с нито едно от тези действия. Ние настояваме Дончев да подаде оставка, защото не е спазил решение номер 100 на МС“, обоснова Славчев искането си и добави, че иска и оставката на директора на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов, който се е проявил като човек, разбиращ от всичко, дори и от коронавируса.

Според него правителството, Централната избирателна комисия и Михаил Константинов саботират въвеждането на машинното гласуване, което единствено дава възможност за произвеждането на честни и прозрачни избори у нас.

На място беше демонстрирана и българската машина за гласуване.

Ръководителят на консорциума, създал българската машина за гласуване Александър Чобанов посочи, че цената на една такава машина е 4000 лв. колкото е бил наемът на машините, които са били взети под наем при провеждането на Европейските избори.

Протестно автошествие предизвика 20-километрова тапа на АМ „Тракия“

Той увери, че с тази машина издържа на всякакви условия, ще може да се използва 10 години, гласуването става бързо, няма възможност гласовете да бъдат манипулирани, както и че се слага край на купения вот.

Снимка: БГНЕС

На въпрос дали при пренасянето на резултатите може да се фалшифицират данните при обработването им от "Информационно обслужване", Чобанов обясни, че ако има разминаване с информацията на РИК, те ще имат протокол, издаден от машините, с който ще искат да се направят съответните корекции.

"Когато има промяна, нашият протокол е юридически издържан, по този начин не може да се промени нито един глас. Ако има разлика от протоколите, които виждаме в интернет, директно се сезират съответните органи, за да отидат на място да проверят, ако е възможно. Това искаме ЦИК да направи. Искаме граждански съвет да работи заедно с ЦИК, но не само по време на изборите, а и по време на заседанията им", заяви той.

И добави, че в момента не трябва да се пипа Изборния Кодекс, защото машината им е разработена в съответствие с изискванията на предишните избори.

Чобанов заяви, че в момента фирма, приближена до Бойко Борисов работи по нова машина, и предполага, че най-вероятно техните устройства ще бъдат избрани, въпреки че те ще могат да бъдат манипулирани, за разлика от тяхната.

Стана ясно още, че те нямат готовност да доставят необходимите 12 000 машини, защото тяхната цена е 50 млн. лв.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама