Български хелзински комитет осъди прокуратурата за отказан достъп до информация

11:23, 12 авг 20 25 1543 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп до непубличен нормативен акт, уреждащ въпроси, засягащи обществения интерес, пише Offnews.bg.

С решение взето миналата седмица Административен съд София – град осъжда прокуратурата да предостави на БХК информацията и да заплати 510 лв. разноски по делото, съобщават от Хелзинкския комитет.

Спорът възниква във връзка с Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, с което изследователката на БХК Диляна Ангелова иска да се запознае през март, тъй като то не е публично.

Поводът Ангелова да поиска достъп до този акт е предишен отговор от страна на прокуратурата, че не събира данни за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие.

Търсеният документ регламентира коя информация и за кои дела се събира като информация от обществен интерес, но на изследователката ни е отказан достъп. Мотивът е, че това указание било вътрешноорганизационен акт.

2019 г. през погледа на БХК: Тежък политически натиск върху медиите и обругаване на съда

Искахме да разберем как прокуратурата определя за кои престъпления събира статистическа информация и затова поискахме да видим Указанието. При наличието на висок обществен интерес по темата, липсата на официални данни за броя на наказателните делата, свързани с домашно насилие и насилието над жени е необяснима, а отговорността за информационното затъмнение е на Главния прокурор“, заяви Ангелова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама