Българин е сред доброволците след взрива в Бейрут

21:15, 11 авг 20 / Свят 25 2926 Шрифт:
Редактор:

Българин е сред доброволците, които помагат за възстановяването на Бейрут след унищожителния взрив. 31-годишният инженер Филип Кирацов е част от екипа на международна неправителствена организация, поканена от ливанските власти за помощ след трагедията.

Според агенцията, ясно е бил упоменат и товарът от 2 750 тона амониев нитрат, който предизвика смъртоносния взрив миналата седмица. Жертвите от инцидента са най-малко 165, а ранените са около 6 000, пише „Евронюз”, съобщава БГНЕС.

Продължава издирването на изчезнали лица, като в него се включиха различни държави. На разположение са спасителни екипи с 800 човека от 20 страни.

Италия изпрати освен това специалисти по химически и биологични инциденти. Ръководителят на екипа Стефания Фиоре заяви, че отровните газове вече не се разпространяват толкова интензивно и сега вече е възможно да се открият точните места, на които са били складирани химикалите в пристанището.

Това ще подпомогне работата на ливанските власти и на издирвателните екипи да продължат работата си в сигурна среда и да се препоръча подходящи защитна екипировка.

Ливанският флот ръководи издирвателните дейности във пристанищните води. Според собствената й информация, трябва да открие всичките 20 или повече изчезнали лица, чиито роднини не разполагат с никаква информация за съдбата им.

Световната програма за храните на ООН нареди доставката на 17 000 куб. метра пшеница, необходими да задоволят нуждата от хляб в столицата за две седмици. Огромен силоз със запаси от зърно също беше изравнен със земята по време на взрива.

Вчера премиерът Хасан Диаб обяви оставката на ливанското правителство. Кабинетът взе това решение, след като през уикенда полицията се сблъска с протестиращите в Бейрут, които настояваха за промяна на правителството.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама