Христо Иванов призова прокурорите да изчистят от себе си "петното" Гешев

16:42, 11 авг 20 / Политика 25 2138 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова прокурорите да изчистят от себе си "петното" Гешев. Той залепи снимка на главния прокурор с каскет на фасадата на сградата на Висшия съдебен съвет.

Иванов отговори на декларацията на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, в която магистратите обвиниха "Демократична България", че нарушава принципите на правовата държава с настояването си за пълна реформа на държавното обвинение. "Предлагаме да има подчиняване на прокуратурата на парламента и да се извърши реподбор на прокурорите в България", напомня бившият правосъден министър", аргументира се Иванов. 

"Ако вие нямате смелост да защитите името на професията си, ако нямате лице да излезете и да се противопоставите на това петно, не на онова, червеното, на това петно върху вас, ще трябва да има реподбор, ще трябва обществото да си поиска обратно законността, защото вие, уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите, позорно мълчите...Ако нямате смелост, ако сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа. Затова хиляди хора излизат на улицата, затова цяла България е в тази много сериозна политическа криза. Заради това петно, заради вашето бездействие и липса на кураж", призова той.

По думите му Прокурорската колегия явно е на мнение, че в една демокрация, в която има плурализъм и свобода на мнения, е забранено човек да предлага реформа на прокурорската колегия и Висшия съдебен съвет. "Те се разглеждат като Светия синод, който може да забранява на хората да мислят за някакви промени", коментира лидерът на "Да, България".

Иванов заяви, че първото нещо, което "Демократична България" ще стори, ако дойде на власт, ще е да реформира ВСС като да премахне Прокурорската колегия, тъй като смята, че мястото ѝ не е в съдебната власт. "Изчисти прокуратурата, тя ще изчисти всичко останало", каза той пред ВСС.

"Ние видяхме, че главният прокурор на България е абсолютно безотчетен, безконтролен. Видяхме, че никой прокурор в България не смее да се сезира срещу него и приятелите му, независимо от това, че подадохме сигнали и че дори Конституционния съд каза, че може да се разследва главния прокурор...Именно тази ситуация ни дава основание да искаме, първо, главния прокурор да мине под ясна, демократична отчетност от страна на парламента чрез конституционна промяна, второ, да се премахне несменяемостта на прокурорите и да се направи реподбор на прокурорите в България", обяви Христо Иванов.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 еЛИ 15:52, 12 авг 20

А кой ще изчисти хората от петното, наречено "Демократична България"?

2 Анонимен 16:10, 12 авг 20

Трябва наистина да го разчистят, защото прекаляват и освен досадни, вече стават и противни ДБ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама