Изложба в триизмерни форми открива Галерия +359

14:13, 11 авг 20 / Култура 25 2732 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От 13 август до 12 септември Галерия +359, Водна кула в столичния квартал Лозенец ще е домакин на нова изложба -  Х О Т Е Л 2. Откриването е този четвъртък от 16 часа

В новия си проект, продължение на ХОТЕЛ 1, Георги Георгиев- Jorrras продължава своите изследвания върху природата на изображенията. Изложбата, освен живопис, включва и триизмерни форми, които най-общо могат да бъдат разделени в три категории – строителни материали, опаковки и интериорни обекти от студиото, в което работи. Разглобени на части мебели, вериги, различни крепежни елементи – всеки предмет е внимателно манипулиран с класически техники на консервация, реставрация или подготовка за живописни интервенции, които запечатват детайлите на един цялостен наратив. Тази инвазия на всекидневието, има много ясни кодове.

Строителните елементи описват човешката креативност, но същевременно  визират масовото производство – изолации, кофражни мрежи, кашони, найлонови торбички, разноцветни тъкани... Тези намерени или обвързани с личната история на автора обекти имат своите характерни особености – цветове, линии, форми, специфични повърхности, произведени са от различни материали  и създават тактилни, зрителни и обонятелни усещания, които ангажират сетивата за осмислянето им като компоненти на един субективен, изкуствено създаден свят.

Събраните от художника вещи са подложени на аутопсия, рязани и манипулирани, така че да се проявят техните скрити визуални характеристики, които са само част от необятната живописна картина на една разнородна реалност. Картините отново ни представят видими и невидими изображения, тъй като под външната страна на рисувателната основа има скрити пластове с други сюжети. Тази многозначност в избора на елементи, с които Георги Георгиев работи в  ХОТЕЛ 2 не е случайна. Тя описва човешката същност не само в идеалното ѝ проявление чрез изкуството, но и в нейните примитивни инстинкти, водещи до деградиране на жизнената среда като затворен цикъл от непрестанно нарастващо производство на стоки и тяхната постоянна консумация.

В този смисъл ХОТЕЛ 2 отново поставя въпроса за възможността да се създаде символна среда, изградена на базата на субективно осъзнаване на реалността, но със стремеж към  универсални значения. Привидната лекота постигната в играта с параметрите на изображенията, прекрачването през двуизмерното в триизмерно пространство в нарушение на класическите традиции на живописта e поглед навътре, към вътрешния свят, като стъпка към разчитане на света, в който съществуваме.

Откриване: 13 август от 16 до 21 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама