Три училища в Сливен ще бъдат обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“

11:58, 11 авг 20 25 2101 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

В Сливен официално бе даден стартът на обновяването на сградите на три професионални гимназии. Това са Професионална гимназия по механотехника, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ и Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“. Те ще бъдат реновирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ по процедура „Подкрепа за професионалните училища в Република България“ със съфинансиране от националния бюджет. Основен бенефициент по проекта е Министерството на образованието и науката.

На откриването на първата строителна площадка в двора на гимназията по механотехника присъства кметът Стефан Радев, който изрази задоволството си от факта, че сградите ще бъдат обновени и модернизирани в полза на учебния процес.

„Много дълъг път беше изминат, за да сме тук днес. Преди няколко години разговаряхме с образователния министър, когато темата за новия облик на училищата беше още на ниво идея. Проектът е мащабен и е свързан с училищата в цялата страна. Радвам се, че преминахме към неговото изпълнение, за да могат учениците да се радват на по-комфортна среда, което е най-важно за нас и приоритет в работата ни“, заяви пред гостите и домакините на събитието кметът Радев. Той пожела на изпълнителите спорна работа и им отправи препоръки да бъдат отговорни и да приключат ремонтните дейности в обявените срокове.

И на трите сгради ще бъдат приложени мерките за енергийна ефективност в зависимост от нуждите на всяка една от тях, ремонтни дейности и осигуряване на достъпна среда. В сградите на гимназиите по хотелиерство и туризъм и по икономика ще бъдат изградени физкултурни салони и съблекални, като във втората ще бъде монтирана и асансьорна уредба. В гимназията по механотехника се предвижда монтаж на подвижна рампа за хора в неравностойно положение. Срокът за изпълнение на дейностите е 10 месеца.

Оперативната програма обхваща общо 101 училища на територията на цялата страна, като целта е да се създадат условия за съвременни образователни услуги чрез обновяване на образователната инфраструктура в училищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама