Над 100 арестувани и 13 ранени полицаи при размирици в Чикаго

21:38, 10 авг 20 / Свят 25 2224 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 100 души бяха арестувани след безредици и плячкосване в Чикаго, при които бяха ранени 13 полицаи и бяха нанесени щети на обекти в различни части на града, предаде БТА, като се позовава на Асошиейтед прес.

Началникът на градската полиция Дейвид Браун каза, че това "не е бил организиран протест", а "чиста престъпност". В един момент е имало стрелба по служителите на реда, които са отвърнали на огъня. „Очаква се в централната част на Чикаго да има засилено полицейско присъствие до второ нареждане”, заяви той.

Стотици хора чупиха витрини, разграбваха магазини и влязоха в сблъсъци с полицията рано днес в Чикаго. Безредиците избухнаха в търговския район "Магнифисънт майл" и на други места в града.

Все още не е ясна причината за размириците, започнали малко след полунощ. В района на "Магнифисънт майл" обаче са забелязани графити с антиполицейско съдържание.

Кметът Лори Лайтфут определи случилото се като "тежко престъпно поведение". "Това беше нападение срещу нашия град", каза тя. По думите й градът е задействал програма за защита на кварталите, която ще бъде в сила "в близките дни, докато не стане ясно, че кварталите ни са в безопасност".

Много от разграбените търговски обекти бяха възобновили работа наскоро, след като по-рано в Чикаго имаше размирици, избухнали след протести срещу смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд при арест в Минеаполис.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама