Ден 33 на протести: Нови блокади, оперативка за Гешев и книги за Борисов

22:45, 10 авг 20 25 3721 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Тридесет и три дни продължават протестите с настояване за оставка на правителството и на главния прокурор. Вече повече от месец исканията им остават без промяна - оставки на кабинета и на обвинител №1, дистанционно и машинно гласуване и свикваане на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

За втора поредна вечер центърът на столицата беше огласян от скандирания "Оставка" и "Мафия". Недоволните от управлението и тази вечер организираха протестно шествие, което започна от т.нар. "Триъгълник на властта" и достигна пл. "Орлов мост". Протести се проведоха и в други градове в страната.

Нови блокади в София и Варна

След като по-рано днес майките от "Системата ни убива" освободиха движението в района на Ректората на Софийския район. В следобедните часове палатковият им лагер блокира бул. "Княз Александър Дондуков" в района на Министерския съвет. Кръстовищата на "Цар Освободител" и при "Орлов мост" също остават затворени.

Тази вечер протестиращи възстановиха палатковия лагер пред Община Варна и блокираха пътната артерия. Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.

Оперативка след летния отпуск на Гешев

Младежката организация на партия "Да, България" организира акция под надслов "Масова оперативка" пред сградата на Съдебната палата по повод завръщането на главния прокурор от летен отпуск. Според тях дневният ред на Иван Гешев не отговаря на дневния ред на обществото и настояват главният прокурор да разследва корупцията по високите етажи на властта. 

"Дошли сме на работното му място, за да му напомним с кои казуси трябва да се занимае, вместо да гони кокошки и суджуци!", заявиха от младежката организация на "Да, България". Те дават за пример изтеклите записи на Бойко Борисов, снимките на премиера във Вила "Секвоя", казусът ТЕЦ “Варна“, случващото се на плаж "Росенец" и случаят “Осемте джуджета”.

След акцията пред сградата на Темида протестиращите се сляха със съмишлениците си пред сградата на Министерски съвет, а след това всички се отправиха към пл. "Орлов мост". 

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира, че Борисов прави заявка, че ще вземе решение, а не взема и по това прилича на "онези бизнесмени в Белград или в Дубай (Цветан Василев и Васил Божков), които пускат фандъци и чакат да видят реакция. Според него явно Борисов също преговаря за своите възможности за оттегляне със същото задкулисие и затова основанията за протеста остават в сила.

Книги на Борисов

От "Отровното трио" днес призоваха участниците в демонстрациите да донесат със себе си по една книга, които да подарят на управляващите с цел ограмотяване.

"От нас го е страх, надявам се от книгите не го е страх", каза на звуковата уредба Арман Бабикян от триото. "Решихме всеки от нас да донесе книга, за да демонстрираме каква е разликата между нас и него. Тази стена е разликата между нас и него", каза още той и пожела на премиера да има време да чете след оставката.

“Пожарът не е там, където Бойко е отишъл да гледа. Пожарът е тук. Ще го изпепелим и него, и Каскета”, обяви Велислав Минеков.

Снимка: Юлиан Тодоров

След като наредиха донесените книги на платформата, протестиращите ги взеха и отнесоха пред сградата на Министерски съвет, където ги подредиха. Сред тях има Читанка, учебници, наръчник по политика, любимата книга на премиера - "Винету", както и екземпляр на гръцкото издание на "Бай Ганьо" с лика на Бойко Борисов отпред. 

Снимка: Юлиан Тодоров

"Срещу течението винаги е трудно, лесно е да седиш на дивана в хола", заяви адвокат Николай Хаджигенов. Той обяви, че кръстовището при Софийския университет отново ще бъде блокирано, след като днес премиерът не е подал оставка. Очаквания за това се появиха вчера, след като Борисов публикува във Фейсбук снимка с внуците си и думите, че предстоят важни решения.

Днес вместо да подаде оставка премиерът обяви, че и той може да поиска оставката на президента, което беше определено от протестиращите като провокация,

Шествие до централите на ГЕРБ и НФСБ във Варна 

Недоволните във Варна стигнаха до централата на партията на Валери Симеонов НФСБ и хвърляха яйца по фасадата на сградата. Там имаше и малко спречкване, при което полицаите обискираха протестиращ и откриха остър шиш, който беше конфискуван. До по-сериозно напрежение обаче не се стигна. Следващата спирка на протеста беше централата на ГЕРБ, където протестиращите настояха за оставка на премиера Борисов и цялото правителство. След това шествието продължи към сградата на областната управа, където беше поискана оставка на областния управител на Варна. Пред Съдебната палата в морската столица протестиращите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Хвърляне на памперси във Велико Търново

Антиправителственият протест във Велико Търново блокира трафик в центъра на града. Пред Съдебната палата протестиращите хвърляха памперси. „Това е символът на чистия памперс – да дойде нещо чисто, неопетнено и ново, стерилно“, обявиха те.

Тема на протеста беше и днешното инкогнито посещение на главния прокурор Иван Гешев в града за среща с местните прокурори. „Цялото им поведение е такова – да се крият, да работят на тъмно, да работят в сенките на мафията, така че е напълно обяснимо, че така се е появил днес във Велико Търново“, споделиха участници в демонстрацията. 

Грамада от камъни в Бургас

Недоволните в Бургас изградиха пред сградата на Общината малка грамада с камъни от плажа край Росенец, където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. След това протестиращите преминаха в шествие и блокираха движението на няколко ключови кръстовища в града.

Протестни акции се проведоха още в Пловдив, Русе и Благоевград.

Още снимки от днешния протест вижте в галерията по-долу. Кадрите са на фоторепортера на TOPNOVINI.BG Юлиан Тодоров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама