В Община Eлена стартира проект срещу домашното насилие

12:40, 10 авг 20 25 3762 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету
Община Елена и Център „Мария” в Горна Оряховица продължават сътрудничеството си в изпълнението на съвместна инициатива „Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново“. Целите на проекта са продиктувани от нуждите на деца и семейства в риск от насилие, малтретиране и изоставяне, с които Център „Мария” се сблъсква от години.

На информационна среща в Елена бяха представени конкретните дейности, които да осигурят на хората в нужда достъп до подкрепа. Дейностите по проекта са в услуга на жертви или свидетели на домашно насилие, на семейства в риск от насилие или неглижиране, на родители, които имат затруднения в отглеждането на децата и потребност да развият умения за справяне.

Проектът предлага психологическо и социално консултиране, посредничество и застъпничество за пострадали от домашно насилие. Те могат да ползват безплатни юридически консултации и правна помощ за подготовка на документи за завеждане на дело по Закона за защита от домашно насилие, за процесуално представителство в съда.

По време на изпълнението на проекта ще се формират групи от родители, желаещи да познават отговорното родителстване и да се обучават в развиване на умения за подкрепа на децата си. В групите могат да се включат и самотни родители, както и бъдещи родители и осиновители. В подкрепа на усилията на семействата, които не могат самостоятелно да се справят с проблеми на детето си ще се организира фамилна групова конференция.

Със специалистите от община Елена, работещи с деца, ще се проведат специализирани обучения по превенция на насилието, както и за начините за справяне в мултидисциплинарен екип.

Участници в информационната среща направиха предложения, свързани с конкретната работа по проекта. Необходимо е от общината в Елена да определят място, където по график да се провеждат консултации, хората да се разпознават, да споделят проблема си и да получават информация. За разширяване на достъпа до услуги на хората е полезно да се потърси съдействие от кметовете на селата, като се заложи на мобилна работа на екипа по проекта. В екипа да се включат освен здравните и образователните медиатори, които са ценен ресурс за общината.
 
За успеха на инициативата са важни доброто партньорство между община Елена и Център „Мария“, контактите с Дирекция „Социално подпомагане” в града, съдействието на лични лекари, ръководствата на образователните институции, медии, медиатори, читалищни работници и всички, имащи отношение към проблема домашно насилие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама