Марияна Николова на спешна среща с представителите на германските туроператори

16:39, 09 авг 20 25 1822 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова направи спешна среща с представителите на германските туроператори у нас, след като властите там издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Няма да допусна в нито едно място за настаняване - нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, да не се спазват мерките за безопасност“, казала министър Николова по време на дискусията в к.к. Златни пясъци.

„Сега е моментът да ги привлечем с това, че сме сигурна дестинация, те да останат доволни от нас, за да могат да се върнат догодина, когато сезонът също се очаква да бъде тежък. В мое лице имате пълна подкрепа и знам, че заедно ще дадем най-доброто от себе си“, казала още Николова.

Министър Николова е запознала присъстващите с предприетите от нея мерки относно издадените предупреждения за пътуване. Тя уточнила, че още на 7 август е изпратила писмо до Министерство на външните работи за предприемане на бърза реакция на висше дипломатическо ниво и за защита на българската национална позиция. Те трябва да бъдат сигурни, че случаите в старческите домове не рефлектират в курортите, категорична е тя.

По време на разговорите е обсъдена и възможността да се подсигурява директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване, с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите.

Вицепремиерът и туроператорите са коментирали излъчения репортаж от к.к. Златни пясъци, в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки.

„Ще направим всичко възможно да противодействаме на всички черни реклами, защото от частни случаи не можем да вадим обща картина за държавата“ посочила вицепремиерът Николова.

Тя е цитирала данни от Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/, които показват, че от 1 юни до 6 август т.г. пренощувалите германски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил., като най-голям брой са отседнали в Златни пясъци - 7721, Слънчев бряг - 7490, Албена - 2581, София - 1921, Варна - 1875.

Според статистиката от началото на годината до 6 август пренощувалите граждани на Германия у нас в места за настаняване са над 48 хиляди. Също така за периода януари - юни т.г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения на германски туристи, което е спад от 82,5 процента.

Присъстващите уточнили, че вярват на казаното от министъра и че не е страшно човек да бъде на почивка в България. Те предложили да бъде създаден доклад за обстановката в курортите около Варна и да се предложат конкретни мерки.

„Трябва да убедим хората, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старчески домове“ коментирали представители на туристическия бранш. Според тях е нужна спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели.
Друго предложение е било да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19. Туроператорите са изразили притеснения, че германският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни числа, няма да има положителен резултат за сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама