ЕК очаква ваксина срещу COVID-19 до края на годината

16:31, 09 авг 20 / Свят 25 2104 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Европейската комисия има основания да смята, че първата ваксина срещу коронавирус ще се появи в края на тази година или в началото на следващата година. Това заяви еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес в интервю за германския вестник Handelsblatt, цитирана от БГНЕС.

„В момента все още е рисковано да се правят прогнози, но имаме основателни причини да смятаме, че до края на тази или началото на следващата година ваксината ще е готова“, казва еврокомисарят.

Според нея факторът "време" играе решаваща роля за преодоляване на коронавирусната криза. "Колкото по-бързо получим ваксина, толкова повече животи ще спасим", допълни Кириакидес. Тя призна, че ваксината няма да реши всички проблеми наведнъж, но „постепенно ще върне хората и икономите към нормалния живот“.

Кириакидес също изрази загриженост относно нарастващия брой случаи на зараза в страните от ЕС, и призова властите на държавите-членки на общността да предприемат всички мерки, за да предотвратят широкото разпространение на заразата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама