След прекъсване заради пандемията, държавата поднови проверките на млечните продукти в супермаркетите. „Статистиката показва, че сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече, в сравнение с предходните години”, коментира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.
Как потребителите да разпознаят истинския продукт от имитацията? „Цената е един от водещите индикатори. Тя обаче не е единственият – консистенцията и твърдостта също са фактор. Сиренето не трябва да е меко. В магазините цената не трябва да бъде под 12-13 лева, а за кашкавала около 18 лева“.
Д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” обясни защо консумацията на продукти с палмова мазнина не е препоръчителна. „Консумацията на подобен род мазнини води до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Връзката е доказана и има консенсус между производители на храни и кардиолози. Затова влагането на този род мазнини е забранено в много страни по света”.
Добави коментар