Шестима обвинени за данъчни престъпления при търговия със скъпо струващи лекарства

16:40, 07 авг 20 / Общество 25 1865 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Шестима души са обвинени за данъчни престъпления при търговия със скъпо струващи лекарства, предимно от Великобритания. В схемата са участвали две търговски дружества, които между 2016 г. и 2017 г. нанасят щета на държавния бюджет в размер на над 3 млн. лв., съобщиха от прокуратурата

Групата е създадена и ръководена от А.Х., който е с българско и сирийско гражданство. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността „домакин“.

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа „липсващ търговец“ с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа „липсващ търговец“. Накрая действащи фирми - „брокери“, декларирали доставки на лекарства към реални клиенти. Натрупаните средства от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки.

През 2017 г. А.Х. съставил дневници на покупките с невярно съдържание на ръководеното от неговата леля дружество. В тях били отразявани данъчни фактури за доставки с право на пълен данъчен кредит, без реално да са били извършвани каквито и да било доставки.

Ръководителят на групата има 3-годишна условна присъда за престъпление против паричната и кредитната система, в рамките на чийто 5-годишен изпитателен срок е организирал и ръководил престъпната група за данъчни престъпления, както сочи обвинението.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама