Проучване на НСИ показва, че българите очакват трудна година

11:34, 07 авг 20 25 1860 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

През юли 2020 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 3.3 пункта в сравнение с април, като при населението в градовете увеличението е 2.7 пункта, а при населението в селата - 4.5 пункта, съобщиха от Националния статистически институт, цитирани от БГНЕС.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца. Очакванията на живеещите в селата са тя да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в градовете, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата оценките на населението в селата леко се подобряват, докато мненията на живеещите в градовете са по-резервирани. Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, в резултат на което общият балансов показател намалява с 1.8 пункта.

Потребителите считат, че през последните дванадесет месеца има леко понижение на потребителските цени, като и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, вследствие на което балансовият показател се понижава с 10.9 пункта .

НСИ: С 96 000 са се увеличили безработните заради COVID-19

Последната анкета регистрира малко по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите да извършват разходи за „покупка на кола“ през следващите дванадесет месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама