Среднощна акция на МВР премахна блокадите, но протестът няма да спре

10:40, 07 авг 20 25 8820 Шрифт:
Автор:

Малко след 4.00 часа тази сутрин започна специализирана полицейска акция, с която органите на реда вдигнаха блокадите в София, научи TOPNOVINI.BG. Полицаите са изненадали протестиращите, останали да пренощуват в палатките на "Орлов мост", пред МС и пред Ректората на СУ. Към 5.00 часа всички палатки и личният багаж на участниците в демонстрацията са изхвърлени на близкия тротоар. Протестиращите разполагаха с няколко минути, за да си вземат личните вещи, след което палатките и всичко останало бе натоварено на камион. 

Решението за премахването на палатките е взето от временен оперативен щаб в СДВР, след като са постъпили стотици жалби срещу блокирането на движението. При акцията са задържани 12 души, които са отказали да напуснат кръстовищата. Трима са били без документи. На всички ще бъдат връчени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане. От СДВР посочиха, че протестите не са били заявени в Столична община и се явяват акт на гражданско неподчинение, а при арестите е използвана сила в рамките на правомощията. Полицаите са категорични, че няма да допуснат ново блокиране на движението. По непотвърдена информация обаче довечера се очакват демонстрации. 

Всички задържани вече са освободени. Сред тях бе и Арман Бабикян от "Отровното трио", който заяви "Отново ще опънем лагери. Ще очакваме да ни арестуват отново, надявам се да го правят всеки ден. Колкото повече хора са на улицата, толкова по-малко хора ще има по арестите. Друг повод за случилото се едва ли мога да посоча освен страха на властта, че благата й си отиват заедно с нея". Николай Хаджигенов коментира: „Със сила полицията възстанови корупционния ред. Ако някой поддържа илюзията, че полицията брани хората или закона- днес стана ясно, че това не е така. Полицията и прокуратурата бранят единствено корупционния ред, възможността на Борисов и компания да крадат“.

Пред 1-во РУ в София се събраха хора в подкрепа на задържаните при акцията, там бяха и Мая Манолова и Христо Иванов. 

Пред TOPNOVINI.BG четирима от задържаните - Манол Глишев, Анета Тодорова, Йоан Кръстев и Марин Душев, обясниха, че полицаите са се държали цивилизовано и всичко е минало бързо и безболезнено.

 „Полицаите дойдоха, съставиха актове на тези, които казаха, че няма да се махнат от платното, и ни доведоха в районното“, коментира Манол Глишев. „Проблемът бил, че сме блокирали платното. Сега се сетиха – след една седмица протест на „Орлов мост“. Бойко Борисов се чудеше дали ще дойдат повече хора и понеже му блокираха на още няколко места в България, се уплаши и накрая прати гавазите. Те се държаха по-добре от него“, посочи Глишев.

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, съобщи МВР и призова "както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната". От ЦГМ обявиха, че движението по всички линии на градския транспорт е възстановено

Премахнати са палаткови лагери и в Пловдив, Варна и Стара Загора. 

Ситуацията след полицейската акция 

Палатки има пред Партийния дом и президентството, както и на тротоара пред Софийския университет. Полицейското присъствие е засилено. 


Снимки: Юлиан Тодоров

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Анонимен 07:10, 07 авг 20

Айдеееее чаооо палаткииии хахахаххаха

2 Пян Гъ 08:18, 07 авг 20

Най-после МВР започна да спазва закона.

3 Пян Гъ 08:18, 07 авг 20

Най-после МВР започна да спазва закона.

4 Анонимен 08:40, 07 авг 20

Браво, само така трябва!

5 Анонимен 10:31, 07 авг 20

Браво, че ги изринаха най-накрая!

6 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 13:42, 28 авг 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама