„Песен за Банкя“: Бюджетът едва 1800 лв., резултатът – безценен

15:30, 06 авг 20 / София 25 2056 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Седмица след официалната си премиера „Песен за Банкя“ може да се похвали със завиден успех – близо 100 хил. гледания в Youtube и голям обществен интерес.

За кратко време новината за химна на родния град на премиера превзе медиите и социалните мрежи и се превърна в по-обсъждана тема от коронавируса и антиправителствените протести взети заедно. Песента за Банкя предизвиква пъстра палитра от емоции, но със сигурност не и равнодушие, а и кой ли би останал апатичен към това „зрънце от Рая“.

Зад реализацията на този проект стои администрацията на район „Банкя“ и (букет) от приятели. Музиката е дело на Хайгашод Агасян, а текстът е на местната авторка Румяна Николова. Участие в химна взимат цяла плеада от изпълнителни от различни жанрови стилове - Дует Ритон, Братя Аргирови, Александра Александрова, БГ Дуетът, Никола Чочев, Люси, Русана Христова, Емилиян Бърдарски, Еделина Кънева, Поли Паскова и Ангел Заберски. Актьорът-депутат Евгени Будинов пък е гласът зад кадър, който прочувствено произнася думите "Моя Банкя, ти си в нашите души! Тебе Бог благослови" в началото на песента.

Резултатът е толкова уникален, че трудно би се вписал в рамките, на който и да е музикален жанр. Но, не сме се събрали да обсъждаме художествените качества на това произведение – въпрос на вкус (или на липсата му). По-интересното е как и защо Банкя се сдоби с химн и колко струва това на жителите на града.

TOPNOVINI.BG отправи питане до администрацията на Район „Банкя“ във връзка с реализацията на песента и изразходвания бюджет.

От там обясняват, че финансовата стойност на проекта е 1800 лв. с ДДС. Това включва създаване на аранжимент, звукозапис, микс и постпродукция. Видеоклипът е безплатен, а изпълнителите участват благотворително. За създаването на музикалната композиция и текста не е заплащано.

Район „Банкя“ финансира проекта чрез дарителски средства от юридическо лице („Кока-Кола ХБК България“), които са генерален спонсор на културния календар на Банкя тази година. Решенията за приоритизирането и разходването на средствата взима районната администрация. Те подчертават, че Столична община няма отношение към финансирането на песента и не са използвани бюджетни средства.

От районната администрация обясняват, че при избора на изпълнителите е използван само един критерий - всички те са настоящи или бъдещи жители на Банкя, или са тясно свързани с културния й живот от години.

На въпроса защо информация за проекта се появява едва след неговата реализация от район „Банкя“ отговарят, че автор на идеята за песента и текста е на Румяна Николова, която в лично качество преди месеци е поела инициативата да покани композитора Хайгашод Агасян да създаде музиката към нейно стихотворение.

Тя запозна Район „Банкя“ с вече готовото демо и се взе решение да се подкрепи песента предвид 70-годишнината като курорт“, обясняват те, без да уточняват как точно е взето това решение и защо предварително не е анонсиран проектът.

И докато жителите на Банкя още се чудят харесва ли им или не подаръка за годишнината, ви оставяме да се насладите на вдъхновяващия текст на „Песен за Банкя“.

Моя Банкя, ти си в нашите души!

Тебе, Банкя, Бог благослови!

Красота безкрайна има под небето.
Китна, ти, земя, омайваш ми сърцето.

С мисълта за Банкя дишам аз докрая
В мен си ти, зрънце от рая.

Лековитата вода ме милва нежно
Шепне въздухът копринен неизбежно.

На небесна обич ти си плод уханен.
Тук си свой дори неканен.

Припев:
Ти говориш кротко на сърцето,
като майка нежно на детето.
Моя Банкя, ти си в нашите души!
Тебе, Банкя, Бог благослови!

Вдъхнови се Вазов сам от тебе, мила.
С твойто утро ни обгърна свята сила.

Със искри от песни, скътани в сърцата,
птици литват в небесата.

Слънце рано тебе призори огрява,
а луната нощем Банкя посребрява.

На земята няма хубост по-омайна,
обич моя, нежна тайна.

Припев (2):

Ти говориш кротко на сърцето,
като майка нежно на детето.
Моя Банкя, ти си в нашите души!
Тебе, Банкя, Бог благослови!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама