Росен Йорданов: Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий

10:23, 05 авг 20 / Политика 25 1491 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий. Това каза пред БНР психологът Росен Йорданов, който е част от Евро-антлантическия център за сигурност на Цветан Цветанов.

"Това прилича на мазохистичен сценарий, който започва с една еуфория, минава през етап на асоциални действия и преминава във фаза на натрапчиво повторение, в която се намираме в момента, да правиш нещо, което не ти носи пряката цел, за да стигнем до мазохистичния триумф, който ще бъде на изборите, когато ще се види, че претенциите няма да бъдат удовлетворени и накрая ще стигнем до депресивния извод, че ние не сме народ".

28 ден на протести: Остават блокадите в София, Варна и край Стара Загора

Йорданов направи сравнение с протеста от 2013 г., който беше срещу правителството на Пламен Орешарски, като припомни, че и тогава обект на недоволството бяха същите хора - Делян Пеевски, Ахмед Доган, олигархичната власт от съветски тип и хората, които стоят зад нея и дърпат конците:

"И сега се припознават изпълнителите. Може би Христо Иванов е най-близо до целта, но той отдавна май не е с протестиращите, които правят все по-минималистични, но все по-ярки и бурни пърформанси. Тогава се протестираше срещу същото и се получи същото. Под шапката на търсене на прозрачност, справедливост и повече демократичност, се прокраднаха много различни интереси, както се случва и сега".

Психологът коментира, че наблюдавайки начина, по който се развиват протестите сега, прогнозира и те да достигнат до същия край, както през 2013 г.

"Финал, в който ние трябва да кажем, че не сме постигнали целите си. Все повече се губи разумът. Протестът няма един фокус".

Според Йорданов енергията на хората се разпилява по различни сценарии и така трудно могат да се постигнат целите. Той посочи, че организаторите на протестите умишлено търсят ескалация, а действията на полицията са "страхливи и не отговарят на действия на полиция, която има самочувствие да действа ефективно". 

Психологът посочи, че гражданският протест се изкривява и лицата, които бяха в първите дни по площадите, вече са заменени от други и това е притеснително. "Отново режисьорите са същите и те не са във фокуса на вниманието".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама