Присъдата ми е поръчкова и абсурдна, смята Румен Овчаров

08:27, 04 авг 20 / Общество 25 864 Topnovini
БГНЕС

Специализираният наказателен съд наложи наказание "Лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Самият Овчаров заяви пред bTV, че присъдата е поръчкова и абсурдна. Той намеси имената на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Добрев. Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура.

Румен Овчаров получи условна присъда

Прокуратурата отново предаде на съд Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол". С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева. Овчаров обясни, че няма такива пари и е невинен, защото, по думите му, докато е бил министър, наемите са били платени.

„Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции“, заяви той.

"Осъден съм като министър, че не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите, това не е вярно", добави Овчаров. Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че като принципал на "Мини Бобов дол", умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов и с договор за наем изключителните права за добив на въглища са прехвърлени на частната фирма "Ораново".

„Обвинителният акт е тезата на прокуратурата, тезата на защитата – присъдата е поръчкова и абсурдна, защото държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества. По правилата на търговския закон тя играе ролята на общо събрание, то никъде няма управленски функции, приема годишния отчет и освобождава ръководството. Точно по същия начин държавата е приела правилник, с който всички министри като собственици на капитал упражняват правата си в дружествата и са точно същите - никъде нямаме право на контрол още по-малко на управление“, обясни още Румен Овчаров.

Той заяви, че този наем, който му се присъжда като вина, е събран и платен. „Съдията през цялото врем е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моят адвокат на всяко заседание му иска оставката. Пламен Евгениев се казва съдията, а от кой зависи назначаването му, зависи от прокурорската квота във ВСС, от Иван Гешев зависи“, каза още Овчаров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!