16 жертви на COVID-19 за ден у нас

08:40, 04 авг 20 25 2866 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

204 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 4137 PCR теста, показват официалните данни, публикувани в Единния информационен портал.

Общо 823 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 43 са в интензивни отделения.

264 са се излекували за последните 24 часа. 16 са загубили битката с болестта, с което общият брой на жертвите на болестта е 404 души..

Най-много са новозаразените в София-град - 51, следвани от Варна - с 42 и Добрич - с 19.

"Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени. „На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той. 

Кунчев заяви, че сега заразяването сега става по-лесно. „Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

Правим всичко възможно да не достигнем ситуацията като в Испания и Италия, но ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да се случи това, предупреди още Кунчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама