Туристическият бранш на митинг: 10 млн. лв. не стигат

12:27, 04 авг 20 25 2319 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те настояват за спешна помощ на сектор „Туризъм“, ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата, както и допълнителни средства, тъй като обещаните 10 милиона лева са крайно недостатъчни за оздравяването на сектора, съобщи БГНЕС.

Евгения Димова е собственик на туроператорска агенция. Тя благодари за отпуснатите 10 млн. „Ние сме около 3000 фирми – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. изобщо не стигат, за да се осигури нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са недостатъчни. Ние искаме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви срокове. Първо ще получим тази малка спасителна сума и какво предвиждат по-нататък, в какви срокове да се достигнат сумите, които ние искаме и са ни необходими, за да се спаси секторът“, обясни тя и добави, че се надява, че Министерството на туризма ще обяви критериите за кандидатстването за държавната помощ.


Снимка: БГНЕС

Димова каза, че се занимава с изходящ туризъм и няма никакви приходи. „Спадът на оборотите е между 90 и 100%. Лято засега не се очертава на хоризонта, докато сме в епидемиологична обстановка и с тези рестрикции по границите“, заяви тя и уточни, че до края на август ще стане ясно дали ще има зимен сезон.

Емил Абазов от Обединение „Бъдеще за туризма“ коментира, че браншът е в изключително тежко състояние и от месец март нямат бизнес. „Пет месеца водехме проговори, но не получавахме никаква подкрепа. В последните дни, след като имаме нов министър в лицето на Марияна Николова, получаваме положителни сигнали. Също така вчера получихме така желаната среща с премиера Бойко Борисов, на която и той пое ангажимент. Повечето държави от ЕС вече осигуриха нужните средства за ликвидност в бранша - ние отново ще останем от последните, а да не забравяме, че туризмът е много важна част от българската икономика“, подчерта Абазов.

Той коментира, че тези 10 млн. в подкрепа на туризма са първата част от помощта на държавата за сектора, и ако тя смята с това да се изчерпат усилията ѝ, това няма как да се случи. Абазов заяви, че техният митинг не е политически и не иска оставки, а диалог с държавата.


Снимка: БГНЕС

Пакетът от искания, с който беше запознат министърът на туризма Марияна Николова миналия вторник, включва още:

- финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи;

- незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператори, които осъществяват изходящ туризъм. Тяхната дейност бе спряна на 13.03.2020 г.;

- разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми.


Снимка: БГНЕС

Първият протест на заетите в туризма беше на 28 юли. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща подкрепата си, в т.ч. и за съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден беше внесено във финансовото министерство. Последваха срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама