Подпомагат туроператорите с 10 млн. лева след 5-месечна битка

19:00, 03 авг 20 / Политика 25 2266 Шрифт:
Автор:

Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона лева. Те ще бъдат пренасочени от програмата „Иновации и конкурентоспособност”. За това са се разбрали вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение „Бъдеще за туризма”.

Вече са разписани критериите за кандидатстване. Желаещите да получат от помощта ще подават искане в министерството на туризма. Няма да имат възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Могат да кандидатстват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година.

Обособяват хотели по Черноморието за болни от COVID-19

Министърът на туризма съобщи на брифинг, че очаква програмата да заработи още през август.  „Не са достатъчни тези пари, но е глътка въздух за тях”, коментира Марияна Николова. „Кандидатстването ще е при облекчен режим и с бързи срокове”. 

От бранша заявиха, че цели пет месеца е продължила битката им, за да получат някаква помощ, но не срещнали подкрепа от вече бившия министър на туризма Николина Ангелкова.  

По-рано те проведоха среща и с министър-председателя Бойко Борисов.  "Днес при премиера  изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма". Както знаете преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на масови фалити на туроператорите", каза още Марияна Николова. Тя припомни, че от обединението са искали и спешен кризисен план за подпомагането на регистрираните туристически оператори и агенти.

След срещата туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за туризма“, заявиха, че отново ще излязат на митинг пред Министерски съвет на 4 август.

СНИМКА: Правителствена служба

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама