Иван Костов: Управляващите не може да оставят държавата пленена

13:09, 03 авг 20 / Политика 25 2162 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Политическа криза преди, а може би и след провеждането на редовни избори чака България, защото имаме комбинация от здравна криза с претоварени болници, икономическа криза със загуба на работни места и липса на доверие в управляващите. Ситуацията може да излезе извън контрол, предупреди в ефира на БНР бившият премиер Иван Костов.

Управляващите би следвало да имат много по-голяма подкрепа, за да се справят с взаимно усилващите се кризи. При такава обстановка по улиците ще излязат и силно пострадали и уплашени хора. Сегашното правителство ще е в по-лоша позиция от едно служебно правителство – задълженията на служебното правителство са да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза. Очакванията към служебното правителство ще бъдат силно ограничени, същевременно то ще разполага със същия финансов ресурс и програми за облекчаване на кризите като сегашните управляващи“, обясни бившият министър-председател.

Той отбеляза, че премиерът Борисов е „в много трудна ситуация“, а последните проучвания показват, „че ще загуби способността да направи правителство след изборите“ и конфигурацията в следващия парламент може да стане причина за още гражданско недоволство.

Правителството няма намерение да подава оставка, категорична е Сачева

„Всеки следващ управляващ трябва да знае, че не може да оставя държавата ни пленена, както е тя в момента. Това, което трябва да преценят (управляващите – б.р.), е дали няма да насочат страната стръмно в пропастта на един хаос – здравна криза, икономическа криза и ниско доверие, които не позволяват да се намерят решения (…) Трябва да преценят дали няма да направят още по-неуправляемо положението“, подчерта Иван Костов.

По повод коментарите на управляващите, че оставка на кабинета „Борисов 3“ ще доведе до гладни бунтове, Костов отбеляза, че благото на хората в настоящата ситуация зависи от пакета, от мерки, които правителството вече е взело и които ще се реализират от институциите без значение кой управлява България. Служебното правителство ще разполага със същите ресурси като сегашното, но няма да има този дефицит на доверие и подкрепа, повтори бившият премиер.

Всяко правителство трябва да е готово да подаде оставка, смята Джамбазки

Той остро разкритикува някои от антикризисните мерки, като отбеляза, че е погрешно да се наливат пари в отрасли, които в резултат от глобалната криза ще се свият драстично и може въобще да изчезнат – особено при положение, че държавата няма и парите да замести, например, липсващите туристи и 6-те милиарда лева добавена стойност от тях.

Костов посочи, че социалното министерство е трябвало още в началото на кризата приоритетно да защити работещите в най-рисковите по време на пандемията професии и след това да помогне на работодателите в останалите отрасли да предпазят служителите си от заразата.

Той направи и коментар по отношение на процесите, които съпътстват продължаващите от близо месец антиправителствени протести: „Това е злокобната магия върху всички граждански инициативи в България – в края на краищата се оказва, че някой се опитва да ги употреби. Например – дубайският емигрант. Такова безочие и такъв жалък начин да се прави на политик един олигарх не съм виждал досега. Трябва да внимават хората, когато протестират“.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама