Мая Манолова гори изборни протоколи пред ЦИК

11:09, 01 авг 20 25 2938 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пали протоколи от местните избори пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Пред сградата на ЦИК бяха запалени 900 протокола от кметските избори в София, които Мая Манолова оспорваше в съд.

Акцията на бившия омбудсман и бивш кандидат за кмет на София е във връзка с отказа на ЦИК, премиера Бойко Борисов и правителството му да обявят обществената поръчка за осигуряване на машините за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

„Попитайте партийните централи, ако не искате този огън да дойде и пред вашите
централи. Партиите да задействат своите представители в ЦИК“, призова
Манолова.

Хората искат честни избори. Tози път фалшификациите няма да минат, статуквото
няма да се съхрани с подправени протоколи. Наистина е време за честни избори“,
заяви още председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

„Ако сега не запалим тези протоколи и не принудим ЦИК и Борисов да въведат машинно и електронно гласуване, следващите предсрочни парламентарни избори ще бъдат същите. Изборите в страната ще се превърнат в „София 2“ – с тежки кражби на вота на българските граждани“, допълни още тя.

Според бившия омбудсман преминаването към машинно гласуване ще гарантира в много по-голяма степен честността на изборите и ще направи невъзможни изборните манипулации.

"Решението за машинно гласуване беше взето през август миналата година и оттогава има съзнателно бездействие от ЦИК, правителството, Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев", коментира Манолова.

Позицията на ЦИК е, че се чака промяна в Изборния кодекс, която да реши въпроса с
машинното гласуване.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама