Правителството се отказва от битката за касовите апарати

19:44, 31 юли 20 25 2657 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството се отказва от продължилата около 2 години и половина битка за въвеждане на по-строг контрол върху отчитането на оборотите чрез фискални устройства в търговските обекти.

В кратко съобщение на интернет страницата си Министерството на финансите обявява, че "към настоящия момент се подготвят промени в Закона за ДДС за отмяна на изискванията за СУПТО – софтуер за управление на продажби в търговските обекти". Ще се отменят въведените технически и други изисквания по отношение на софтуерите. Причината е "общественият отзвук", както и "множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори".

През февруари 2018 г. финансовото министерство за пръв път обяви, че има намерение да подмени голяма част от касовите апарати и за пръв път да вкара в регулация използваните в много търговски обекти софтуери за управление за приходите (СУПТО), които към онзи момент бяха извън всякакъв контрол, припомня Mediapool. Същевременно данъчните се натъкваха на най-изобретателни методи за укриване на обороти, при които касовият апарат издава бележка, но чрез манипулация на софтуера впоследствие записите се изтриват и не стигат до НАП. По данни на агенцията укритите обороти варираха между 30% и 70%.

За повече от две години НАП и бизнес асоциациите проведоха стотици срещи, публични обсъждания и консултации за усъвършенстване на промените в Наредба Н-18. Измененията бяха отлагани многократно по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да угоди на бизнеса. Едни от най-гласовитите противници на промените бяха представителите на сектора на ресторантьорите и заведенията.

Последно влизането в сила на промените бе отложено за 1 март 2021 г., но изглежда новият финансов министър Кирил Ананиев се е съгласил промените изобщо да не се състоят. С това си решение само за седмица, откакто е на поста той прави отстъпление в трета голяма битка, с която бе заел предшественикът му Владислав Горанов.

Първо, Ананиев се съгласи на отпускането на извънредни разходи от 1.2 млрд. лв. за непредвидени социално-икономически мерки във връзка с Covid-19, широко критикувани от икономистите като "пари на калпак". Второ, новият министър не каза и дума за спорното сваляне на ДДС от 20% на 9% за поредната група стоки и услуги – бира и вино по дискотеките, фитнеси, басейни и туроператорска дейност, за която се чака наказателна процедура от Брюксел. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама