Наши ученици с 4 медала по химия от международна олимпиада

12:13, 31 юли 20 25 1652 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Български ученици спечелиха четири медала в един от най-престижните турнири в света - Международната олимпиадата по химия (IChO 2020). В 52-то издание на турнира се конкурираха 240 ученици от 60 държави. Българските химици успяха да завоюват един сребърен и три бронзови медала, съобщиха от МОН.

Български ученици завоюваха сребърни медали на олимпиада по химия

Сребърното отличие заслужи Дамян Францов от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Бронз взеха Георги Недялков и Теодор Маслянков също от Софийската математическа гимназия, както и Павел Николов от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски”.

На 14 и 15 юли се проведе и Международната Менделеева олимпиада. Тогава отборът извоюва два сребърни медала в конкуренция с над 100 участници от 27 държави.

Тази година участието на нашите отбори и в двете международни състезания се осъществи онлайн от класните стаи на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама