Има нов герой в схемата с „Осемте джуджета“

12:01, 31 юли 20 25 3329 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Появиха се нови разкрития около казуса с "Осемте джуджета", в който са замесени бизнесменът Илия Златанов, бившият следовател Петър Петров - Петьо Еврото и Специализираната прокуратура. Припомняме, че скандалът избухна преди малко повече от месец с репортаж на Антикорупционен фонд. 

В интервю бизнесменът и мажоритарен собственик на фирма "Изамет" - най-големият прозводител на асансьори в България разказа как е потърсил Петьо Еврото, за да му помогне в конфликт със сина му Явор Златанов относно собсвеността на бизнеса. Но след като му помагат, Петьо Еврото заедно със Специализирана прокуратура принуждават Илия Златанов да им припише целия си бизнес.

В третата част от разследването на Антикорупционен фонд се разкрива как е станало прехвърлянето на парите на Явор Златанов и след това как са се озовали при Петьо Петров. В схемата е учасвал и трети човек, който е играел междинна роля - бизнесменът и бивш депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Той казва, че е получил 650 000 евро от Специализирана прокуратура.

Във видеото Ламбовски свидетелства, че се е срещнал с Петър Петров (Петьо Еврото) в ресторант "Осемте джуджета" и му било казано, че срещата става със знанието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и това на Иван Гешев. От Ламбовски било поискано да се подпише и да получи "едни пари, които са веществено доказателство по едно дело" - защото имал чист бизнес и легални доходи, по думите на самия Ламбовски.

Каракачанов проверява защо е имало патрулка пред "Осемте джуджета"

"Бях еднозначно заплашен, аз специално така разтълкувах, наистина като силна заплаха за мен и семейството ми, че ако не се случи това, ще има съответните последствия", добавя той в долното видео. Ламбовски твърди, че предлагащите му "сделката" хора имали подробна информация за него, като му предоставили личните му декларации пред НАП.

Това той приел като доказателство, че хората срещу него го заплашват физически, както и че има заплаха и за семейството му. А парите - 650 000 евро по думите на Ламбовски, той трябвало да предаде на Явор Златанов - синът на Илия Златнов.

Прокуратурата проверява твърдения за рекет и превземане на бизнес

Документът за връщане на парите е подписан от прокурор Кирил Пейчинов, към онзи момент говорител на Специализираната прокуратура. АКФ пита и как прокурорът е установил идентичност между парите по "договора за предоставяне на финансови средства за отговорно пазене" и намерените у Юлия Златанова 550 000 евро.

Снимка: Юлиан Тодоров

АКФ казва, че съгласно въпросния договор Ламбовски поверява на Златанов 650 000 евро. Но в постановлението пише, че се възстановяват 550 000 евро т.е. частично възстановяване на сумата от 650 000 евро. Юридическият прочит на прокурорското постановление, с което се връщат парите, повдига много сериозни въпроси, които за съжаление за пореден път остават без всякакъв коментар от Спецпрокуратурата, коментират от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).

"Смятаме, че от досега изнесеното в "Осемте джуджета" има основание за сериозно вътрешно разследване на самата Специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство", казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

Схемата по иззетите половин милион евро поразително прилича на тази със златото. От прокуратурата казаха, че са образували следствие, но след това маскирани полицаи нахлуха в дома на Златанов и откриха там сребърни и златни монети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама