Виртуален хадж за мюсюлманите по света

12:10, 30 юли 20 / Свят 25 1626 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

За първи път в историята ежегодното ислямско поклонение хадж е затворено за поклонници извън Саудитска Арабия.

За да сподели преживяването с мюсюлманите по света, които не могат да присъстват, германска компания създава интерактивно дигитално изживяване на хадж, съобщи Евронюз, цитирана от БГНЕС. Озаглавено „Muslim 3D“, то може да изглежда като видео игра, но всъщност е виртуална обиколка из ислямския начин на живот, история и ритуали.

Започва поклонението в Мека

Обикновено милиони пътуват до Мека, най-светия град за мюсюлманите, за пет дни поклонение. То е основен принцип на исляма и е задължително всички мюсюлмани да присъстват на него поне веднъж в живота си, освен ако не са в състояние да пътуват физически или финансово.

Но тази година коронавирусната криза ще доведе до това вместо 2,5 милиона поклонници, както миналата година, Министерството на Хадж в Саудия Арабия да ограничи броя им между 1 000 и 10 000.

Създателят на „Muslim 3D“ е компания, наречена „Bigitec“, в Бон, Германия. Управляващият директор Билал Чбиб казва, че идеята за виртуалното преживяване му е дошла преди повече от десетилетие като начин да съчетае любовта си към технологиите и видеоигрите с религиозното и културното възприятие.

„Идеята ми дойде преди десет години, тъй като моята страст е разработването на видеоигри и съм страстен играч на видеоигри. И в един момент се зачудих защо няма нищо, където да изследва собствената ми култура и история“, обяснява Чбиб. "Но продуктите, които виждах, бяха главно военни игри, в които мюсюлманите бяха лошите, които трябваше да бъдат разстреляни", споделя Чбиб.

Разработването на програмата било внимателен процес за Чбив, като той и неговите колеги използвали снимки и костюми за заснемане на движенията, които да възпроизведат точно процеса на молитвена анимация. Това позволило на екипа да създаде реалистична версия на свещеното място Кааба, центъра на най-светата джамия, Масджид ал Харам, в Мека.

„Можете да преживеете това събитие изцяло виртуално. Това е нещо, което не можете да изживеете като прочетете книга", казва Чбиб.

Чбиб не смята, че виртуалното му преживяване на хадж е заместител на пълното поклонничество, но предлага начин хората да изживеят ритуала от разстояние.

"Не мисля, че това ще бъде заместител на ислямското поклонение, защото е част от самия ритуал да бъдем физически там, да носим дрехите, да посещаваме местата, които имат религиозно значение за нас. Но определено е инструмент, за да имаме алтернатива за посещение на това място", добавя още той. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама