Електронните търговци ще могат да издават онлайн бележка

12:03, 30 юли 20 25 1463 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Онлайн бележка вместо касов бон ще могат да издават електронните търговци за извършените от тях продажби, съобщава НАП, цитиран от „Дневник“. За онлайн бележките няма да е необходимо фискално устройство.

Условие за този алтернативен начин за отчитане на продажбите е плащането за покупката да е с кредитна или дебитна карта, като документът ще бъде изпращан на клиентите по имейл. Бележките се издават чрез специализиран софтуер и трябва да съдържат задължителни елементи, като данни за търговеца, уникален номер на клиентската поръчка, референтен номер на финансовата трансакция, QR код.

От НАП напомнят, че от 1 август ще започне да действа новата електронна услуга за подаване на стандартизиран одиторски файл по Наредба №Н-18. Чрез нея онлайн търговците, избрали алтернативния начин за отчитане на продажбите, ще подават всеки месец към приходното ведомство информация за направените поръчки, по които са извършени доставки на стоки и услуги, спазвайки новите изисквания на Наредба Н-18.

Доставчиците на платежни услуги също ще подават информация към НАП за платежните сметки, предоставени от виртуални POS терминали и извършените банкови транзакции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама