Работим хората да получат заплати, храна, да имат работа, увери Сачева

11:28, 30 юли 20 / Политика 25 531 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим с хора, с граждани, които имат реални проблеми. Нашият фокус е да намерим решение именно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат перспективи“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която дойде на изслушване в Народното събрание. Заедно с други ресорни министри Сачева ще представи пред депутатите пакетът от социално-икономически мерки, който предложи правителството за преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата.

Официално: Кабинетът одобри 50 лв. за пенсионерите като антикризисна мярка

„Това, което обявихме, достатъчно ясно показва холистичния подход на Министерството на труда и социалната политика. Ние не отделяме един приоритет за сметка на друг. Мислим както за хората с увреждания, така и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които трябва да запазят заетостта си“, увери Сачева, цитирана от БГНЕС.

От парламентарната трибуна тя припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет. С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

КНСБ доволни от социално-икономическите мерки на правителството

От началото на следващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други. Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва за заплатите на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

"Всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври", припомни още Сачева. Правителството вече е отпуснало 106 млн. по бюджета на НОИ за тази цел, а първото плащане на тези пари предстои между 7 и 20 август.

"Инвалидните пенсии на близо 5 000 пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на извънредното положение и епидемична обстановка са вече изплатени в пълен размер", увери още социалният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!