Трайчо Трайков против събарянето на хотел "Рила" и строеж на нова сграда

11:11, 30 юли 20 / София 25 1891 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Собственикът на хотел „Рила“ в София отново се опитва да получи разрешение за неговото събаряне и строеж на нова и по-масивна сграда. За това предупреди кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков във Фейсбук, който се обяви против.

Становището на Районна администрация-Средец е изпратено до главния архитект на София Здравко Здравко, пише Медиапул.

"Зелени улици“ за пешеходците в София през летните уикенди

Сред мотивите за запазване на сградата администрацията е посочила, че обектът попада в територия с културно историческо наследство, попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“.

Снимка: БГНЕС

Трайчо Трайков допълва и че предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект “София – град за хората“.

Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. "Съборна", пл. "Света Неделя") и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника.

Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително, категоричен е районният кмет.

Плановете за застрояването на мястото са от края на 2018 г. , след като бе сменен неговият собственик. Искането бе за строеж на 10-етажна сграда с височина до 42 м и едноетажно пристрояване на ниска сграда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама