22-ри ден на протестите: Палаткови блокади в столицата

14:30, 30 юли 20 / София 25 3200 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Протестът в София продължи цяла нощ. В четвъртък сутрин Орлов мост остана затворен, а „Ген. Йосиф Гурко“ и бул. "Васил Левски" са отворени за движение.

Затворен за движение е и бул. „Цар Освободител“ в района на Президентството. Полицията отбива движението. Линиите на градския транспорт са променени. 

Снимки: БГНЕС

Освен опънатите тенти и палатки протестиращите в триъгълника на властта от сутринта си извадиха и масички и столчета и си къмпингуваха на жълтите павета.

В следобедните часове раздвижване се наблюдава и пред Министерски съвет, "къмпингуващите" са повече отколкото сутринта, част от тях се крият под сенките, а други са се разположили върху жълтите павета.

Във видео в социалните мрежи се вижда как протестиращи си забиват палатките директно върху паветата и нарушават тяхната цялост.

"Днес очаквам сериозно затруднение при придвижването. Апелирам към софиянци за спокойствие", призова директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев на брифинг в сутрешните часове.

"Ние трябва да положим максимални усилия, за да запазим мира. Нашата стратегия е да водим диалог с всеки един. Колегите засега пазят самоконтрол, в крайна сметка за мен най-важен е подходът", каза още директорът на СДВР.

"За нас е недопустимо протестиращите да създават правила. Търпението ни е огромно, но все пак има някакви граници. Разчитам на самоконтрола на колегите и се надявам, че ще запазят самообладание", каза още Хаджиев.

След националния митинг в сряда, демонстрантите затвориха 10 кръстовища и възлови булеварди

Организаторите призоваха хората да нощуват под прозорците на властта и да разпънат палатков лагер пред Министерския съвет. А исканията са същите - оставка на правителството и на главния прокурор. 

Акции с блокади имаше в още няколко града на страната.

Протестиращите на Орлов мост пият бири и кафета още от сутрешните часове, а присъединяващите се към палатковите протестиращи си носят слънцезащитни кремове.

Към 14:00 часа палатките на Орлов мост са се удвоили, а част от протестиращите са видимо в нетрезво състояние. Блокадата се осъществява на ротационен принцип (едни протестиращи сменят други, но уседналостта на столичното кръстовище е факт).

Слогани и плакати не липсват и народното творчество продължава да е във вихъра си.

С трева още от сутринта протестиращите при Орлов мост изписаха: "Оставка", която по-късно беше разписана като "Оставка айде Чус". 

Протестиращите са на различна възраст, но се наблюдават и малки деца въпреки юлските температури. В следобедните часове палатковият лагер се сдоби и с улици - "Каскет-Елизе", "Тиква Str."

Две патрулни коли са разположени на ул. "Иван Асен II", както и на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", които следят за поведението на протестиращите.

Снимка: Топновини

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:13, 30 юли 20

А аз като си къмпингувах с палатката край морето и на никого не пречех, ме глобиха и ми казаха до вечерта да напусна. Можело да се къмпингува само в къмпинг. Така, че тези да ги глобят и да ги насочат към къмпинг Врана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама