Над 100 хиляди блокираха центъра на София, изградиха палатков лагер на Орлов мост

22:44, 29 юли 20 25 4425 Шрифт:
Автор:

21 ден на антиправителствени протести. За днешния ден е обявена национална стачка.  

В София с часове бяха блокирани 10 ключови кръстовища. Над 100 000 са протестиращите, които се събраха в Триъгълника на властта с настояване за оставка на правителството и главния прокурор, според организаторите. Протести се провеждат и в други 10 града в страната. 

Минути преди 22:00 часа огромното множество се раздели на 10 лъча -  блокираха "Орлов" мост, "Лъвов" мост, Халите, площад "Македония", както и основните булеварди в центъра на София. На "Орлов" мост е изграден и палатков лагер.

Протест имаше и пред Съдебната палата, където от "Правосъдие за всеки" настояват за оставката на обвинител №1 Иван Гешев.

Във Варна блокираха Аспаруховия мост в късния следобед, след което хиляди граждани на морската столица се отправиха на протестно шествие.

Над 150 автомобила блокираха трасето между Стара Загора и Казанлък. 

В Пловдив стотици граждани се събраха на площад "Съединение". Протестно шествие имаше и в Бургас.

Стотици протестиращи блокираха прохода на Републиката откъм гр. Гурково със скандирания „Оставка“ и развявайки трибагреници, съобщава БГНЕС. Продължават да прииждат още хора и се присъединяват към протеста. Въпреки късния час се забелязват много майки с малки деца. В района има засилено полицейско присъствие, но до момента няма напрежение и инциденти.

Снимка: Юлиан Тодоров

Снимка: Юлиан Тодоров

Снимка: БГНЕС

Снимки: Юлиан Тодоров

Снимка: ТОПНОВИНИ

 

 Премиерът Бойко Борисов коментира блокадите в профила си в социалните мрежи. "Да протестират пред Министерски съвет, пред "Секвоя", ако искат да я запалят, да хвърлят кебапчета, свински уши, пилешки бутчета..., ама да освободят кръстовищата", призова министър-председателят. 

Националната стачка стартира на обяд. Около 12.00 часа близо 50 души затвориха кръстовището на столичния бул. "България" и бул. "Иван Е. Гешов" с плакати  "Извиняваме се за неудобството, държавата е в ремонт. Оставка!". 

Малко след това те се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към "Триъгълника на властта". Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към "Петте кьошета", където също имаше блокада на кръстовището. Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи "Гешев е позор" и "Оставка", след което блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Александър Дондуков“, заставайки под прозорците на Министерски съвет.

Снимка: БГНЕС

Блокадата на "Орлов" мост продължава повече от ранния следобед. Протестиращите пропускат единствено автобусите от градския транспорт и екипите на Спешна помощ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама