Български ученик изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби

14:40, 29 юли 20 / Култура 25 2614 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, ще помага на хора с двигателни
проблеми благодарение на 19-годишния Теодор Тодоров.

Момчето разработва проекта си като курсова работа, с която да завърши образованието си в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС) в София.

Впоследствие обаче вижда потенциала в идеята си и решава да я разработи, за да може да достигне до хора в нужда, пише "24 часа".

"Количката се състои от няколко компонента и има два режима на действие. Първият е колесен
режим, с който човекът, използващ я, може да се движи в града в нормални условия и да се
разхожда, без да има никакви проблеми. Вторият е верижен режим, с който преминава през
стълби, бордюри и прагове. Целта е да направи живота на хората с двигателни проблеми колкото се може по-независим от други хора”, обяснява младежът.

Двата режима се управляват по различен начин. Колесният се контролира от джойстик,
разположен на десния подлакътник. На левия пък се намира контролно табло, което управлява
предните и задните колела и седалковия повдигащ механизъм във верижен режим.

Снимка: Теодор Тодоров/Личен архив


“Количката се изкачва по стълби назад и човекът е с гръб, за да може да е по-стабилен, когато иска да премине препятствие, той трябва да заходи назад, докато опре до стъпалото или бордюра. Има обозначени копчета за всеки един механизъм - предницата да премине от колесен във верижен режим, после се повдига седалката, за да може човекът да не се изхлузи и да бъде по-безопасно. След това се вдигат и задните гуми и се натиска бутон за задвижване на самата верига”, пояснява Теодор.

И макар в чужбина да се продават други средства за изкачване на стълби от хора с проблеми, количката на Теодор има своите предимства.

Единият вид устройства, които вече съществуват, трябва да се закачат за самата инвалидна количка. Съществува и продукт като този на Тодоров, който е по-усъвършенстван, но за сметка на това е и по-скъп. Теодор се стреми да предлага своята количка по-достъпно. Все още обаче продуктът е на ниво прототип, не е изпипан за комерсиално ползване и е рано да се определи конкретна цена.

Количката не е изпробвана от хора с двигателни проблеми, а единствено от Тодоров и негови съученици, тъй като тя се доусъвършенства. Момчето в момента разработва 3Д вариант на втора версия, която ще бъде максимално обезопасена с възможно най-много системи за сигурност. Освен това ще бъде по-автономна, така че с натискането само на един бутон да изпълнява сама всички стъпки в изкачването на препятствията. След като се проектира и разработи реален макет на новата количка, Теодор възнамерява да я пусне на пазара като стартъп.

Тодоров се справя сам с целия проект и сглобяването на количката. Единствената помощ, която получава, е от дипломния му ръководител, който му съдейства за теоретичната част. Две години са нужни на ученика да обмисли идеята и да състави 3Д прототипа, а самото сглобяване отнема едва 3 месеца. Тази година момчето успешно завършва 12-и клас и вече е прието да следва компютърно проектиране и технологии в машиностроенето в Техническия университет.

"Запознах се с хора от университета, които биха искали да инвестират в количката ми, тъй като бяха впечатлени от нея”, добавя бъдещият студент. Той получава полезни контакти и благодарение на наградата, която му присъжда Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). През февруари тази година дванадесетокласникът взема младежката награда в конкурса, която си разделя с Йордан Цветков, ученик от МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив, за създадения от него четирикрак робот за изследователски цели. “След като взех наградата, с мен се свързаха хора с двигателни проблеми или такива, които искаха да купят количката за свои роднини. Така разбрах, че има интерес към нея, и реших да развия проекта”, казва талантливият младеж. Той избира да продължи образованието си в България, защото със съжаление наблюдава как все повече хора с огромен потенциал заминават в чужбина. “Предпочетох да остана тук и да разработя количката или някой друг свой проект. Развитие в България има, по-трудно е, отколкото в други страни, но ако имаш желание, ще го постигнеш”, убеден е Теодор. В момента работи и по други свои проекти, но на този етап предпочита да не ги споделя. Количката обаче не е първото му изобретение. От 3 години насам младежът се придвижва из София не с градски транспорт, нито с личен автомобил, а със свое превозно средство - електрически планински борд.

В 11-и клас пък целият му випуск организира състезание с биещи се роботи за курсов проект. 14 робота влизат в битка един с друг на арена, направена от тях, като един от бойците е дело на Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама