Теодора Георгиева е българският представител в Европейската прокуратура

15:20, 28 юли 20 25 1713 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Теодора Георгиева е българският представител в Европейската прокуратура. Списъкът с назначените обвинители бе съобщен от Съвета на ЕС. Георгиева ще бъде един от обвинителите, излъчени от 22 страни, които сформират колегиума на новата европейска институция за борба с корупцията, измамите и транграничното източване на ДДС.

Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не подлежи на подновяване. В края на този период Съветът може да реши да удължи мандата най-много с три години. За първия мандат след създаването на Европейската прокуратура, европейските прокурори от 1/3 от държавите членки, определени чрез теглене на жребий, ще имат мандат от три години без право на подновяване. Такъв е случаят с прокурорите от Гърция, Испания, Италия, Кипър, Литва, Нидерландия, Австрия и Португалия.

Европейската прокуратура, която е под ръководството на румънката Лаура Кьовеши, трябва да заработи до края на годината в Люксембург.

Коя е Теодора Георгиева?

Съдия Теодора Георгиева беше сред тримата селектирани магистрати, предложени от България. Крайният избор измежду тримата е направен от Съвета на ЕС.

Тя е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Юридическата ѝ кариера в съдебната система включва работа като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в специализирания отдел "Антикорупция", пише "Свободна Европа".

След това постъпва в Административен съд София – град - касационната инстанция, в която се разглеждат административнонаказателни производства.

Георгиева е доктор по административно право и процес, като докторантурата й е защитена в Института за държавата и правото към БАН. Темата на дисертацията й е „Административнонаказателни производства по българското законодателство“. Била е на обучение в Националната магистратска школа в Страсбург, Франция. Автор е на редица публикации в различни специализирани издания.

Автор е на книгата “Административните нарушения и престъпленията. Сравнителен правен анализ”, издадена от “Сиела” през 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама