2504 лв. месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство

11:29, 28 юли 20 25 1104 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
семейна фотосесия
семейна фотосесия
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 г. Данните бяха представени на пресконференция от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томева, съобщи БТА.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67% са домакинствата са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 г. са 71,5%, а 2019 г. са 71%.

Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота. 28,5 от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 г.
 

КНСБ доволни от социално-икономическите мерки на правителството


Това са близо 2.65 млн хиляди души. Отчита се леко намаление на делa на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30%, но се запазва на високи нива.

38, 5% от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2.778 млн. души. Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41%.

33% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот - 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама