МОН представи учебния график за 2020/2021, ще има и 4 нови национални състезания

18:19, 27 юли 20 25 8673 Шрифт:
Редактор:

Държавните зрелостни изпити да се проведат на 19 май по български език и литература и 21 май за втория изпит, предлага Министерството на образованието и науката. За обществено обсъждане са публикувани заповедите, свързани с графика за учебното време през предстоящата учебна година, които бяха обсъдени и в рамките на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

ДЗИ по желание да се проведат в периода от 26 май до 31 май, предвижда МОН.

Предлага се Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII и за Х клас да бъде на 11 юни, а по математика на 14 юни. На 15 юни ще са изпитите по чужд език за учениците от VII и Х клас. Изпитът по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности на десетокласниците ще бъде в периода 16-18 юни.

Планирано е четвъртокласниците да се явят на НВО по български и литература на 27 май, а по математика на 28 май.

Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация за ученици завършили преди и през учебната 2020-2021 година са на 4 юни за втора и трета степен на професионална квалификация и 19 юли за първа степен.

Придобили право да положат държавен изпит по теория/държавен изпит - част по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация преди учебната 2020 - 2021 година ще се явят на 21 януари и на 9 септември.

Синдикат: Онлайн обучението е неприложимо за най-малките

Според предложения график ваканцията между двата учебни срока ще бъде от 1 до 3 февруари, като така учениците ще почиват общо 5 дни. Вторият учебен срок ще започне на 4 февруари.

Предлага се есенната ваканция да е от 30 октомври до 1 ноември, а Коледната от 24 декември до 3 януари.

От 3 до 11 април ще бъде пролетната ваканция за учениците от I до ХI клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май 2021 г.

На 31 май ще приключи учебната година за децата от I до III клас, като се предвижда допълнително една седмица за проектни дейности – до 7 юни.

На 16 юни завършва учебната година за учениците от IV до VI клас. До 30 юни ще учат петокласниците и шестокласниците от паралелките в спортни училища, както и учениците от VII до ХI клас.

4 нови ученически национални състезания

В публикувания за обществено осъждане график на ученическите олимпиади, национални състецания и състезания по професии за предстоящата учебна година е заложено да се проведат четири нови национални състезания: „Компютърно моделиране“, „Лаборатория за изкуство“, „Безопасност за движение по пътищата и „Практични финанси“

Националното състезание по „Компютърно моделиране“ ще се провежда за трети и четвърти клас. Целта е да се даде възможност на учениците да проявят знанията и уменията, които са усвоили в часовете по „Компютърно моделиране“ и способността им да създават компютърни модели на познати обекти и явления. Учениците ще могат да демонстрират и способностите си да анализират и разработват дигитални проекти.

Идеята за ежегодно провеждане на състезание по „Безопасност за движение по пътищата“ (БДП) цели да стимулира учениците чрез съревнование да овладяват познаването на правилата за движение по пътищата, а оттам да повиши тяхната сигурност, когато са извън класната стая или дома си.

Националното състезание „Лаборатория за изкуство“ ще провокира учениците да изявяват своите таланти в областта на изкуството и ще бъде своеобразна платформа за откриване на млади таланти.

Български ученици завоюваха сребърни медали на олимпиада по химия

„Практични финанси“ ще проверява финансовата грамотност на учениците в гимназиалния етап чрез решаване на различни казуси и задачи.

МОН предвижда общинските кръгове на ученическите олимпиади за учебната 2020-2021 г да се провеждат по график от декември до март, областните кръгове - през февруари и март, а националните - през март, април, май и юни.

Националните състезания ще се провеждат по график от ноември до юни следващата година, а състезанията по професии –през март, април и май.

Датите и часовете за провеждане на състезанията няма да съвпадат с учебните занятия, казват от МОН.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама