"Хъбъл" направи зашеметяваща снимка на Сатурн

16:25, 27 юли 20 / Култура 25 2084 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Космическият телескоп "Хъбъл" прекара последните 30 години в орбита на 547 км над Земята. Застаряващият уред имаше някои проблеми през последните няколко години, но все още прави невероятни снимки от космоса. Сега "Хъбъл" е направил кристално ясно изображение на Сатурн от 1,35 милиарда километра - планета, която обикновено можете да видите с просто око като точка светлина в нощното небе, предаде БГНЕС.

Изображението от "Хъбъл" не само е зашеметяващо, но помага на учените да научат нови подробности за планетата. Една от тях е, че в северното полукълбо има лека червена мъгла. НАСА смята, че това може да се дължи на топлина от слънчевата светлина, променяща атмосферната циркулация или промяна на фотохимичната мъгла на планетата. В долната част на снимката, южният полюс има леко син оттенък.

На снимката се виждат и две от 82-те луни на Сатурн: Мимас - мъничка точка вдясно на изображението, и Енцелад - малко по-голяма точка в долната част на изображението.

В момента в северното полукълбо на Сатурн е лято, което означава, че горната му северна половина е наклонена към нас и към Слънцето. Газовият гигант получава по-голямата част от топлината си от вътрешността си, а не от Слънцето, а средната температура е ниска – минус 178 градуса по Целзий.

"Хъбъл" е направил повече от 1,3 милиона снимки от 1990 г. насам, когато за пръв път беше изведен в орбита, а повечето от тези изображения са на далечни галактики, мъглявини или звезди, но от време на време космическият телескоп прави и снимка на планета по-близо до дома.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама