Бивш здравен министър преборил коронавируса

18:52, 26 юли 20 / Всичко за коронавируса 25 2208 Цветилена Симеонова
Снимка: БГНЕС

Имах контакт със заразен с коронавирус. Направих си PCR тест и се оказа, че и аз съм положителен, без да имам абсолютно никакви симптоми. Това беше съвсем скоро. Не съм знаел, че човекът е бил контактен. Това заяви бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

„Направих консултация. В крайна сметка стигнах до следния извод – при положение, че нямам никакъв симптом, да се лекува нещо, което не съществува, не е сериозно”, каза още той.  И допълни: „Очевидно този вирус е бил в мен, но кога – не знаем. Дали съм бил в края на поселване на вируса, дали просто малко вируси са влезли и имунната ми система е успяла да ги сгъне на 4 още, докато са били в носа ми – няма как да знам. Може би ще стане ясно един ден, след като ми вземат антитела.  Реших да не правя нищо, докато не се появи симптом”.


Снимка: БГНЕС

Интересно преживяване е. С напрежение изчаках първите няколко дни. Слава Богу, не се появи нищо в нито един от дните. Вероятно огромна част от хората минават през този вирус по този начин. Тези, които развиват симптоми, са друга бира”, посочи още Ненков. „Нямаше как да се изолираме, ние живеем в общност. Слава богу, никой от хората край мен не прояви симптом. Имахме късмет. Всъщност аз съм най-рисков, защото съм дебел и съм на възраст”, коментира бившият министър на здравеопазването.

Според него в началото на кризата с COVID-19 нашата страна е била абсолютно водеща по справяне в Европа. „С развитието на тази драматична криза обаче, по моя оценка, България падна надолу в класирането”, коментира Ненков.

При настъпването на кризата властимащите направиха нещо изненадващо умно – назначиха си консултанти професионалисти и започнаха да ги слушат. Разбиването на доверието във властите или в тези, които управляват кризата, за мен не е добре”, коментира още той. И посочи: „Това да се изправиш и да турпилираш доверието в тези, които в момента взимат решенията, до какво води? Доказваш се, че си някаква значима фигура или ставаш много по-добър лекар? Доцент Мангъров е много добър лекар. Кому е нужна тази изява“.


Снимка: CanStockPhoto

Според него в професията му има едно много важно правило, което хората по някаква причина не спазват. „То е, че каквото и да настъпи като медицинско явление в един човек, колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-бързо този проблем може да бъде ефективно разрешен”, посочи Мирослав Ненков.

По думите му част от починалите млади хора с COVID-19 не са потърсили медицинска помощ дни и седмици наред и са се лекували с неподходящи медикаменти. „Ако човек се почувства зле, ако вдигне температура, ако получи конюнктивит, ако има кашлица – веднага трябва да потърси медицинска помощ. А не майка ти да ти каже: „Пий си парацетамола и си направи супа” и така процесът да се задържи”, категоричен бе той.

Ненков е убеден, че вирусът няма да изчезне от само себе си. „Той се е появил от Китай, но не може сега да дойдат китайците и да го махнат”, допълни Ненков.

Той коментира и актуалната обстановка в страната. „В момента живеем в интересна България. В годините след 1989 г. живеем в една извратена КГБ система. В годините до 1989 г. живеехме в подобна изродска система. Само че това имитиране на демокрация и на демократични процеси, се отразява ужасно на всички нас”, смята Мирослав Ненков. „В момента се опитваме да премахнем четвъртата ръка, защото България не е съвсем естествен продукт. Може би стигнахме дотук, защото не сме достатъчно смели”, каза още той.

Протестите малко утешиха негативния ми поглед върху общество ни. Не очаквах да са толкова обемни и умни. Съмнявам се, че истински протестиращите хора, които знаят защо са там, са платени от Радев или Божков”, коментира бившият здравен министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!