През 2023 г. ще бъде изстрелян български сателит

19:45, 25 юли 20 / Култура 25 1722 Шрифт:
Цветилена Симеонова

През 2023 година ще бъде изстрелян български телекомуникационен сателит BALKANSAT. Това съобщиха от компанията, която планира да изведе сателита в орбита, цитирани от БНР.

Компанията се надява да изгради и оперира системата, която ще осигурява сигурни комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. Виктор Стефанополи каза, че по този начин с най-бърз интернет например биха разполагали и най-отдалечените райони в страната. А и, както пандемията Covid-19 е показала, ще е полезно за телемедицина и дистанционно обучение.

"Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство е обхватът на спътника, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук, както и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти", каза Виктор Стефанополи и добави, че сателитът ще допринесе и за развитието на 5G системата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама