Ден 17 на протести: Домати и тоалетна хартия полетяха към Министерски съвет

21:30, 25 юли 20 25 3346 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес бе седемнадесетият ден, в който продължи провеждането на антиправителствени протести в цялата страна. По традиция най-много хора се събраха в София пред Министерски ствет. Те отново настояха за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът протече спокойно. Хората пяха песента „Борисов, чао“ и скандираха "Оставка", както и "Борисов е позор. Оставка и затвор". Блокирано бе движението по бул. „Цар Освободител“.

Протестиращите замеряха сградата на Министерски съвет с домати и тоалетна хартия. "Наздраве, Борисов. Салатата идва. Черпим те за оставката ти", коментираха организаторите и призоваха да се пазят полицаите.

Малко след 19.30 ч. в София се разрази буря с гръмотевици. Въпреки това обаче част от протестиращите останаха на жълтите павета, а другите се скриха в подлеза между президентството и Министерския съвет, където продължиха със скандирания "Оставка" и "Гешев е позор". След като дъждът намаля, част от хората се върнаха на жълтите павета, които бяха наводнени.

Заради лошото време обаче не се състоя традиционното шествие, при което се блокират ключови булеварди и улици в столицата.

Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Протест имаше и във Варна. Демонстрантите за кратко блокираха кръстовището пред сградата на общината, след това се отправиха по обичайния си маршрут по централната пешеходна алея, съобщи БНТ.

В Русе протестиращи се събраха пред офиса на ГЕРБ в центъра на града. В Пловдив демонстрантите не проведоха обичайното си шествие по главната улица, за да не пречат на провеждащия се стрийт фестивал. Групата от протестиращи премина и през централните улици на Ямбол.

Междувременно организаторите на протестите обявиха, че за сряда (29 юли) от 10.00 часа е насрочен "Общонационален митинг-протест" в София. "Нека се съберем всички заедно, за да чуе управляващата мафия гласа на цяла България. Да пробием глухата власт с вашия глас. След митинга започва нашата "ваканция". Носете си палатки, чадъри, одеяла, дрехи, вода. Оставаме на лагер в триъгълника на властта пред Министерски съвет до оставка на мутрите“, пишат организаторите във Facebook.

Какво се случи вчера? 

Вчера протестиращите хвърляха пъдпъдъчи яйца по сградата на Министерски съвет. Нямаше задържани. Отново бяха блокирани ключови кръстовища в столицата. Започва обаче да се увеличава броят на афектираните шофьори, засегнати от това. Според полицията водачите претендират за нарушени права и интереси и са склонни на по-крайни действия.

По традиция участници в протеста блокираха и сградата на БНТ с искания за оставката на директора Емил Кошлуков, докато вътре бяха председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дарикова и лидерът на БСП Корнелия Нинова, които участваха в предаването „Панорама“. След близо два часа престой в сградата двете бяха изведени с полиция, а протестиращите бяха избутани от пространството пред „Сан Стефано“, за да се освободи място за извеждането им. И двете бяха посрещнати с викове „Оставка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама