Първа молитва в джамията „Света София“, траурни камбани в Гърция и Кипър

15:46, 24 юли 20 25 2416 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес "Света София" бе открита отново като действаща джамия с масова молитва. Това се случи две седмици, след като Държавният съвет отмени статута ѝ на музей от 1934 г. и с указ на президента Реджеп Ердоган сградата отново бе превърната в джамия под името Главната джамия "Света София“. Така за първи път от 86 години насам мюсюлмани се помолиха в "Света София".

Датата на откриването съвпада с годишнината от подписването на Лозанския мирен договор /24 юли 1923 г./, с който се уреждат териториалните граници на днешна Турция след обявяването ѝ за република от Ататюрк.

Днес в храма бяха допуснати 500 души, в това число и държавният главаРеджеп Ердоган рецитира първата сура от корана "Ал-Фатиха" преди началото на службата. Тя се излъчваше на големи екрани, инсталирани на площада. Събралите се там вярващи поздравиха турския лидер с викове „Аллах Акбар“.

Площадът отвън бе изпълнен с хора, които участват в колективната молитва. Някои от тях заемаха места по-близо до храма още в четвъртък вечерта. 17 хиляди полицаи и служители на силите за сигурност охраняват обществения ред около храма. Почти всички близки улици са напълно затворени и до "Света София" може да се стигне само през 11 специално подготвени контролно-пропускателни пункта.

По време на молитвата иконите и фреските в храма бяха покрити с платна, а през останалото време те ще могат да бъдат видени от всички.

Промяната на статута на "Света София" предизвика международни критика и безпокойства, които продължават и днес. 

Траурен камбанен звън прозвуча днес в Кипър и в някои градове на Гърция. Химнът "Плачът на Богородица", който  се изпълнява само на Разпети петък, звучи днес от всички гръцки църкви. Камбаните на всички църкви и манастири бият траурно. Знамената на християнската църква са свалени наполовина. 

Срещу решението на Турция се обяви американският президент Доналд Тръмп, който е обявил, че „веднага ще предприеме необходимите интервенции“. Той е изразил своята загриженост по въпроса за защитата на правата на човека и по-специално на религиозните свободи на малцинствата в Турция. До този момент критики към Турция отправиха още върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, властите в Кипър и във Франция, ЮНЕСКО, Вселенският патриарх Вартоломей, Руският патриарх Кирил, Българският Свети Синод и редица други фигури от политическия, обществения и религиозния живот. Въпреки това според турския президент Реджеп Ердоган заяви, че въпросът касае единствено страната му.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" превръщането на "Св. София" в джамия

 

Днес министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че МВнР следи от началото казуса със "Света София" и е излязло с официална публична позиция, в която изразява голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединява към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния му статут.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама