Консултантът по туризъм Михаил Кръстев: Оставката на Ангелкова беше необходима, но не доведе до решаване на проблемите

17:30, 23 юли 20 25 6223 Шрифт:
Автор:

След месеци на протести в туристическия сектор министърът на туризма Николина Ангелкова подаде оставка. На нейно място ще застане вицепремиерът без портфейл Марияна Николова. Ще доведе ли смяната до разрешаване на кризата в туристическия бранш, питаме Михаил Кръстев, мениджър в "АБВ ТРАВЕЛС " и професионален туристически консултант.  

-Отдавна голяма част от туристическия бранш настоява за оставката на министър Ангелкова.  Доволни ли сте сега, когато тя е факт?

Оставката на бившия вече министър Ангелкова бе искана многократно и също толкова многократно не бе давана. За известен период от време тя дори бе наричана, макар и нарицателно, "Желязната лейди"  и "непоклатимият министър". Настоящата оставка, която е факт, беше необходима, но на практика не доведе до решаване на проблемите в туризма. Определено обаче доведе до удовлетворение на голяма част от заетите лица в туристическия сектор на България. Неприятното в случая е, че започнатите дела и промени в този сектор ще бъдат или замразени, или изцяло променени и като всяко едно начало е необходимо време, с което този сектор в момента не разполага. С всеки един новоизбран министър се заражда и нов стил на управление и политика, като на този етап лично аз съм леко скептично настроен, че новоназначеният, но не и новоизбран министър е най-образованият, подходящ и компетентен кадър за този сектор. Но както се казва, времето ще покаже.

Снимка: БГНЕС


Смятате ли, че вицепремиерът Марияна Николова ще успее да се справи с този труден сектор?

Отговорът на този въпрос може да бъде намерен във времето. Няма как да отговоря категорично с "да" или "не" на този етап. Определено сектор "Туризъм" е един от най–трудните и най–пострадалите във времена на COVID–19. Ще са необходими много усилия и жертви в името на това да се постигне макар и минимален баланс и туризмът да може да се закрепи на ниво, в което да може да оцелее през следващите година или две. Коронавирусът няма да приключи скоро и оздравяващите и подкрепящи действия към сектора трябва да бъдат наистина много силни. Надяваме се новият министър на туризма да съумее да изгради силен екип от истински професионалисти и да работят за каузата спасяване на туризма в България, да бъдат ангажирани в управлението, дискусиите, анализирането и изготвянето на планове, рамки и норми. Необходими са човешки кадри, които са пряко свързани в сектор "Туризъм", колеги и служители от туристическия бранш, които са, както се казва, врели и кипели в сферата и са запознати от първо лице с проблемите  в този сектор.

Неадекватно е да бъдат ангажирани лица, които макар и със завършено образование Туризъм, нямат никакъв опит и стаж по тази специалност. Да не забравяме, че голяма част от административния отдел на това министерство са точно хора от този вид. Нужни са адекватни, силни и безкомпромисни мерки и закони, отворени диалози и дискусии, трябват планове за възстановяване, поддържане и съхранение на туристическия ни сектор, който както знаем обхваща близо 18% от брутния вътрешен продукт на страната.

Снимка: БГНЕС

Какви са основните трудности в момента пред туроператорите?

Трудностите в туризма са много. Дори притеснително много! Сектор "Туризъм" на практика в момента не функционира. Туризъм не означава само подредени плажни ивици с празни шезлонги. Туризъм не означава и леко позапълнени малки семейни хотелчета в разгара на сезона ни. Туризмът в България е един съществен орган, неразривна част от образа на Република България, който в цялата си същност може да функционира, ако всички скачени елементи към него функционират по правилен начин. Важно е също и как човешкият фактор управлява природните ресурси, за да има пълна ефективност от цялото това взаимодействие.

На практика в момента няма нито изходящ, нито входящ туризъм. Ако има такива, то те са потискани и ограничавани максимално, за да не може да се развиват. Сами виждате какво се случва с всички възможности за пътуване, екскурзии и почивки, на които искат да отидат българите. Въвеждане на ограничения, налагане на тестове, затваряне, отваряне на граници в биполярна последователност, въвеждане на мерки, които потискат, притесняват, плашат хората и никой на този етап не може и не иска да планира каквото и да е пътуване, защото утрешният ден е отново несигурен. Може да бъдат издадени, променени и актуализирани всички закони и заповеди, които днес са актуални, но за утре не е ясно как точно ще бъдат спазвани. Именно всичко това води до пълен застой и нефункционалност на сектор "Туризъм" в момента.

Снимка: Личен архив

От тук следва безработица, намаляване на персонал, свиване на дейността на туроператори и турагенти и навлизане на режим „чакане“ нещо да се случи. Това обаче вече няколко месеца не се случва и секторът наистина е пред истински колапс. Транспортни фирми не пътуват, екскурзоводи стоят безработни, туристически агенции и туроператори намаляват обема на служители, някои дори спират дейност.

Предоставените правителствени планове, помощи, грандове и т.н. не са изобщо адекватни на реалната обстановка. Половината от работещите в сектор "Туризъм" не може да се възползват от така представените помощи и „спасителни пояси“ за подпомагане. Целият този омагьосан кръг е сведен до това българският работодател в сферата на туризма да кандидатства по предложени от правителството мерки и програми, но това кандидатстване се превръща в цял ритуал на нервната система на всеки един от нас. След което остава чакането с месеци за евентуално одобрение на кандидатствалия и ако си ударил джакпота да бъдеш одобрен сред морето от невъзможни изисквания по условия за кандидатстване, очакваш пак с месеци тази така жадувана и „спасителна“ помощ. Това е равносилно да дадеш изписаните лекарства за прием на болен след 3-4 месеца, след като диагнозата му е направена преди 3-4 месеца. Така спасителната програма се оказва поредната неефективна рамка за спасяване на бизнеса в момент на COVID-19. 

На практика движението на хората е ограничено до това от град на град и най-много до Българското Черноморие, което не на всеки е любимо по известни през годините ред причини. Няма как да замениш любима дестинация с различни култури и забележителности  или почивка на море с тази на нашето море. В крайна сметка живеем в свят, в който възможностите са големи и всеки излизал извън България, пътувал, посетил и  видял как е по света, няма как да го накараш да предпочете страната си, защото най–малкото може и да е видял доста от нея като природни ресурси и инстинктът го подтиква към нови и много по–интересни дестинации.

Ще настоявате ли за среща с новия министър и очаквате ли да ви подаде ръка?

Разбира се, определено ще настояваме за среща. Целият туристически бранш желае да води диалог с новия министър. Искрено се надявам да може да срещнем разбиране  на наболелите теми на всеки от нашия сектор. Диалогът в момента е най–добрият начин за индикиране на определен минус или проблем, предлагане на възможност за решение и неговото реално адаптиране към не леката туристическа материя. Да не забравяме, че най–важното е моментът, в който дори и да има диалог, все пак туризмът с неговите рани да бъде чут, а не просто да се отчете поредната словесна дискусия с неизяснен краен резултат. Наясно съм, че ще бъде трудно, но това в никакъв случай не означава невъзможно. Когато един екип работи единно в една посока и отстоява до край целта си, то нещата се получават. Истината е, че ако министърът на туризма не подава ръка на бранша, защо да избираме такъв министър тогава? Да не забравяме, че работата на всички министерства е взаимосвързана. Професионалистите, хората с опит, тесните специалисти, могат да бъдат добър инструмент в управлението на новото Министерство на туризма. България може да се превърне в прекрасна туристическа дестинация, стига самите ние да го искаме  и управляващите да го позволят! И ако това не се случи сега, то мисля, че няма да имаме повече време за експерименти.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 19:00, 23 юли 20

Браво! Отличен анализ на ситуацията! Радвам се, че има мислещи хора и както се казва при рибарите "наслука"!

2 Тодор Цветков 20:15, 23 юли 20

За съжаление не прочитам нищо експертно в даденото интервю. Коментират се проблемите, без да има дълбочина в казаното. Докато здравния проблем е налице, който и да е министър, резултатът за съжаление няма да е по-различен.

3 Шереметова 17:06, 27 юли 20

Сам си написал "Браво!". Ми сложи си името, що се пишеш анонимен? Мишо от Ихтиман - един от известните мошеници в туризма.

4 въздух под налягане 18:43, 28 юли 20

Пълен буламач. Ако всичките Ви "консултанти" са такива измислени...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама